VIDEO: Naučnici napravili zlato od plastike

Grupa naučnika sa švajcarskog ETH Ciriha osimislila je kako da proizvede zlato u laboratoriji.
VIDEO: Naučnici napravili zlato od plastike
Foto: Pixabay (Ilustracija)
I to ne bilo kakvo zlato. Njihovo zlato teži pet do 10 puta manje od tradicionalnog 18-karatnog zlata i moglo bi se upotrebljavati za pozlaćivanje nakita koji bi tako zadržao svoju vrednost, ali bi bio znatno lakši.
 
I dok je klasična mešavina 18-karatnog zlata napravljena od tri četvrtine zlata i jedne četvrtine bakra, novo zlato je napravljeno od proteinskih vlakana i polimera lateksa kako bi se stvorila matrica u koju se uglavljuju tanki diskovi zlatnih nanokristala. 
 
Zvuči komplikovano? Pojednostavljeno možemo reći da su stvorili zlato od plastike.
 
Kako pojašnjava jedan od profesora koji su učestvovali u izradi, Rafaele Mezenga, novo zlato ima sve odlike plastike i zlata. Lagano je, ako padne na čvrstu podlogu zvuči kao plastika, ali sjaji poput zlata i može se obrađivati kao i klasično zlato.
 
Naučnici su čak otkrili i kako menjati sastav zlata kako bi prilagodili čvrstinu materijala. Tako mogu da stvore bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama.
 
Mezenga ističe kako bi se plastično zlato moglo koristiti za nakit, ali i u elektronici kao što su pametni telefoni ili televizori.
 
Naučnici su već patentirali svoje plastično zlato i ceo postupak izrade, pa bismo u budućnosti plastično zlato mogli da vidimo i u praktičnoj primeni.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).