Robot se izgubio na Marsu

Robot "Kjuriositi", koji voza Marsom, izgubio je orijentaciju i jedno vreme stajao je u mestu, ali je nastavio da šalje podatke sa "crvene planete", saopštila je NASA.
Robot se izgubio na Marsu
Foto: Pixabay
Tehnologija je omogućila razvoj navigacije koja u svakom trenutku govori gde se nalazimo na Zemlji. Isti princip koriste i roboti i sonde koji istražuju svemir.
 
Ali, kao što se i ljudima na Zemlji dogodi da povremeno zalutaju, tako se i robot na Marsu - izgubio, objašnjavaju naučnici. Tokom obavljanja svojih poslova, "Kjuriositi" je izgubio orijentaciju. Neki podaci o visini nisu bili ispravni, pa ni on nije mogao da donese tačne i sigurne odluke.
 
"Zbog toga je prestao da se kreće, stao je u mestu dok se ponovo ne snađe", zapisala je na službenom blogu geološkinja sa Univerziteta Kalifornija Daun Samner.
 
To ne znači da je "Kjuriositi" prestao da radi ili da je izgubljen. Nastavio je da šalje podatke naučnicima, koji su na osnovu onoga što je poslao napravili plan kako da ga vrate na pravi put.
 
Tako su inženjeri NASA-e napravili program koji će "Kjuriositiju" reći gde se tačno nalazi i pomoći mu da nastavi sa svojom misijom.
 
Kako je izvestila NASA, "Kjuriositi" sada ponovo može da istražuje Mars.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija