Hrvati porede Dražu sa Hitlerom

Nakon što je današnjom presudom Vrhovnog suda u Beogradu rehabilitovan četnički vođa Draža Mihailović, na ovu presudu reagovali su hrvatski političari.
Nakon što je današnjom presudom Vrhovnog suda u Beogradu rehabilitovan četnički vođa Draža Mihailović, na ovu presudu reagovali su hrvatski političari.

Ministar hrvatskog pravosuđa Orsat Miljenić kaže da je rehabilitacija teška greška, ista kakva bi bila da se rehabilituju Adolf Hitler ili Ante Pavelić.

Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko upozorio je da će presuda sigurno uticati na odnose dve zemlje, dok je bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odluku srpskog suda proglasio pravosudnim i političkim skandalom. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović saopštila je da je veoma neprijatno iznenađena odlukom suda u Beogradu.

"Veoma sam neprijatno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića i kao predsednica Hrvatske najodlučnije osuđujem svaki pokušaj istorijskog revizionizma", saopštila je Grabar Kitarovićeva.

"Ta presuda ne može izbrisati zlodela četničkog pokreta, počinjena u saradnji sa nacistima i fašistima tokom Drugog svetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživeo svoj potpuni poraz u Drugom svetskom ratu, ali i pre 20 godina u agresiji na Hrvatsku", navela je hrvatska predsednica. Ona je dodala i:

"Smatram da, gledajući u zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politizirovanja prošlosti, već istoriju prepustiti istoričarima".

Nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor napisala je na svom nalogu na Tviteru: "Rehabilitacijom četnika Srbija jasno poručuje da joj je do evropskih vrednosti kao do lanjskog snega".
Iz hrvatskog Sabora poručuju da je odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića skandalozna i predstavlja povratak u mračno doba Srbije, piše Hina, a prenosi Jutarnji.hr.

"Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti", izjavio je u saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić. Ne bi ga, kaže, čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilituje Vojislav Šešelj, koji je otvoreno pretio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča.

"Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima sa Hrvatskom. Očekivali smo da ćemo savetima pomagati susedima, ali ovo što oni rade - od Šešelja do ovakve odluke, mislim da ta zemlja utabava put u prošlost", kazao je Salapić. On smatra i kako bi hrvatska diplomatija trebalo da reaguje.
  • ns ja

    25.05.2015 09:46
    NDH i šahovnica?
    Neka hrvati prvo osude dokazano velikog zlikovca, fašiste i zločinca Antu Pavelića, i neka mu grob u Madridu u Španiji prekopaju i preoru, a onda neka se bave poređenjem ustaša i četnika iz II sv.rata!
  • srdjan

    14.05.2015 18:29
    sramota
    sramota ...
  • btr

    14.05.2015 17:03
    Moji su bili partizani, a ubijali su ih jednako četnici i ustaše. Nemce videli nisu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.