VIDEO: Severna Koreja lansirala raketu, hitan sastanak Saveta bezbednosti

Sa severoistoka Korejskog poluostrva u 9.31 po lokalnom vremenu ispaljena je balistička raketa velikog dometa koja je preletela Žuto i Istočno kinesko more, prošla kroz japanski vazdušni prostor na krajnjem jugu te zemlje i pala u Tihi okean u blizini Filipina.

Reč je o najnovijoj probi severnokorejske raketne tehnologije, koja je po tvrđenju Pjongjanga usmerena na razvoj raketa nosača satelita, ali se u drugim zemljama istočne Azije, poput Južne Koreje i Japana, doživljava kao praktični test balističkih projektila vojne namene.

Severnokorejski projektil su pratili američki sateliti i vojni brodovi, južnokorejska i japanska plovila i zemaljski radari koji su zabeležili odvajanje i pad segmenata rakete u Žutom moru, Istočnokineskom moru i Tihom okeanu, 2.000 kilometara južno od Japana u blizini Filipina.

Smatra se da je reč o unapređenoj verziji rakete "tepodong 2" dometa preko 10.000 kilometara, koja može da dohvati SAD. Analitičari u istočnoj Aziji ističu da je lansirna rampa visine 50 metara u bazi Tongčang u Severnoj Koreji nedavno prepravljena i sada dostiže visinu od 67 metara, što može značiti da je reč o većem i težem projektilu.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti

Južnokorejska predsednica Park Gunhje odmah po dobijanju informacije o lansiranju severnokorejske rakete je sazvala hitni sastanak Saveta za odbranu sastavljenog od vojnih stručnjaka i diplomata koji će razmatrati i mogućnost pooštravanja sankcija prema severnom susedu, a južnokorejski ambasador u Ujedinjenim Nacijama zatražio je sastanak Saveta bezbednosti.

I u prestonici Japana Tokiju održan je vanredni sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost, a u prvoj javnoj reakciji na lansiranje, japanska vlada osudila je svernokorejsku probu kao kršenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija koja Severnoj Koreji zabranjuje vršenje balističkih proba.

U Japanu je prekinut redovni televizijski program da bi se javnost obavestila i upozorila da je severnokorejska raketa lansirana i da leti ka južnom delu Japana.

Severna Koreja je nedavno, šestog januara, održala četvrtu nuklearnu probu, pa se smatra da ta zemlja sve bliža ostvarenju strateškog cilja da proizvede nuklearne bombe i interkontinentalne balističke projektile kojima može da ugrozi ne samo svoje susede, američke saveznike Južnu Koreju i Japan, već i samo tlo SAD.

Autor: RTS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet