Obustavljeno suđenje 95-godišnjem SS-ovcu

Nemački sud je danas obustavio suđenje 95-godišnjem bivšem pripadniku nacističkih SS jedinica i bolničaru u logoru Aušvic Hubertu Zafkeu, budući da on nije mogao da se pojavi na sudu zbog svog zdravstvenog stanja.

On je optužen za saučesništvo u ubistvu 3.681 zatvorenika tog zloglasnog logora.

Sudija Klaus Kabiš je nedugo posle početka suđenja oglasio prekid, rekavši da je lekar koji je juče pregledao optuženika otkrio da on ima "suicidalne misli i da pati od posledica stresa, kao i hipertenzije". On stoga "nije u stanju" da bude dovezen u sud ili da bude saslušan, naveo je sudija.

Tužilaštvo tvrdi da je Zafkeova jedinica učestvovala u ubacivanju gasa u gasne komore u kojima su ubijani Jevreji i drugi, vršenje analiza krvi i drugih uzoraka zatvorenica koje su bile hospitalizovane, kao i drugim vrstama pomoći u radu logora.

Zafkeov advokat tvrdi da njegov klijent u Aušvicu nije počinio nikakvo krivično delo.

Zafke je u Aušvicu radio od 15. avgusta do 14. septembra 1944. godine, u vreme kad se u njemu nalazila jevrejska tinejdžerka Ana Frank, koja se kasnije postala poznata zbog svog dnevnika. Ona je preminula kasnije u logoru Bergen-Belsen.

Autor: Tanjug

  • boris

    01.03.2016 16:02
    Drži se ti ideje o kazi - velikoj Srbiji.Dramota je sto Srbi zanijekaju kad su u pitanju seoski zločinci,Mladić, Karadžić....I ostali zlocinci
  • Ray

    01.03.2016 12:04
    Svoj svoga čuva
    Holokaust u Evropi i NDH-a su vršeni uz direktnu podršku katoličke crkve i vatikana. Najodgovorniji za zločine posle rata su vatikanskim pacovskim kanalima bezbedno evakuisani u Južnu Ameriku, gde su svi mahom doživeli duboku starost i umrli prirodnom smrću. Samo 10% pripadnika SS-a iz Aušvica je osuđeno, o čemu pričamo... Ova suđenja nacističkim prašinarima od 100 godina sa unapred poznatim epilogom su vrhunac licemerja.
  • hm....

    29.02.2016 12:48
    da su ga lepo streljali 45, sad ne bi gledali ovu farsu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet