Novinari kažnjeni za ilegalan ulazak u Makedoniju sa izbeglicama

Oko 100 stranih novinara i volontera koji su s migrantima nelegalno ušli u Makedoniju, kažnjeni su sa po 500 evra i šestomesečnom zabranom ulaska u zemlju.
Kako navodi portal mkd.mk, naveći broj kažnjenih su državljani Nemačke i Grčke, a, prema nezvaničnim informacijama, kaznu za grčke državljane platila je diplomatska kancelarija Grčke u Makedoniji. Ta grupa, u kojoj je bilo 28 stranih novinara, kažnjena je za pomaganje migrantima da lakše ilegalno pređu preko državne granice Makedonije van prelaza.
 
Volonteri brojnih grčkih nevladinih organizacija su, navode lokalni mediji, juče pomogli grupi od oko 1.000 izbeglica da ilegalno uđu u Makedoniju iz Grčke kod đevđelijskog sela Moin, gde nema i žičane ograde koju je na delu granice kod Đevđelije podigla makedonska vojska. Strani novinari i fotoreporteri su pratili taj, kako je nazvan, "Marš nade", koji je pošao iz izbegličkog kampa kod mesta Idomeni.
 
Aktivisti grčkih nevladinih organizacija su usmeravali izbeglice i migrante prema makedonskom selu Moin, a delili su im i letke i karte sa uputstvima kako da se kreću u tom region kada da krenu u "probijanje granice". Izbeglice je na grčkoj strani juče tokom marša pratila i grčka policija, ali ih nije zaustavljala, jer su, kako je rečeno, bili brojni. 
 
Makedonska policija i vojska su počeli sinoć da deportuju migrante koji su ilegalno prešli granicu, a deo se i sam povukao na grčku stranu granice.  Istovremeno policija i vojska Makedonije dobili su naređenje da pojačaju kontrolu granice sa Grčkom i da sankcionišu svaki pokušaj ilegalnog prelaska granice, kretanje i boravak u tom kriznom području bez propusnica.
 
U kampu kod Idomenija na grčkoj strani granice, prema procenama, ima oko 14.000 izbeglica koji žele da preko Makedonije nastave put ka Zapadnoj Evropi, uprkos odluci o zatvaranju granica za izbeglice duž balkanske rute.
 
Autor: Beta
  • Bilbo

    19.03.2016 14:00
    A kada su novinari RTS-a ušili nelegalo na teritoriju Mađarske sa migrantima i dobili po ušima, još su se žalili i tražili odgovornost mađara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.