"Bes zbog napada u Briselu ne usmeravati prema izbeglicama"

Evropska komisija saopštila je danas da bes zbog terorističkih napada u Briselu ne treba usmeravati prema izbeglicama sa Bliskog istoka, reagujući na taj način na izjave nekolicine desno orijentisanih političara koji zagovaraju oštriju migracijsku politiku.
Poljska premijerka Beata Šidlo je, naime, nakon jučerašnjeg terorističkog napada u Briselu, rekla da Varšava više nije spremna da prihvati ranije dogovorenu kvotu od 7.500 tražitelja azila kao deo tereta izbeglica koji se raspoređuju među članicama Evropske unije. Prema ranijem dogovoru Poljska je prihvatila da primi prvu grupu od 400 tražitelja azila ove godine.
 
Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos rekao je novinarima u Briselu da ne treba mešati dve krize s kojima je evropski blok suočen, a to su bezbednosni aspekt i priliv migranata. "Ti ljudi koji dolaze na naše obale beže od istog tog terora koji je pogodio Evropu ravno u srce. Neprijateljski se postaviti prema onima koji traže zaštitu značilo bi sejati mržnje i podele, a upravo to teroristi žele", rekao je Avramopoulos.
 
Isto mišljenje deli i komesarka EK Kristalina Georgieva zadužena za budžet i ljudske resurse. "Nastavićemo da budemo otvoreni i tolerantni, razumeti da verski ekstremisti ne govore u ime cele verske zajednice i razumeti takođe da mnogi koji traže utočište u Evropi beže od tih istih ekstremista koji nas ranjavaju ovde u Briselu", rekla je Georgieva.
 
Avramopoulos je istovremeno upozorio da vlade zemalja članica EU moraju jačati razmenu obaveštajnih podataka, suzbijati krijumčarenje oružja i ukradenih dokumenata, jačati kontrolu na spoljnim granicama Unije. "Ako sada nije trenutak za to, onda zbilja ne znam kada je. Krajnje je vreme da se ozbiljno pozabavimo bezbednošću", rekao je.
 
U utorak, na dan napada, Majk Huken, zastupnik u Evropskom parlamentu iz britanske antievropske stranke UKIP izjavio je da su teroristička ubistva u Briselu "rezultat šengenske zone slobodnog kretanja ljudi". Citirao je podatak Evropola (policije EU) koja je procenila da je "5.000 džihadista" iz Sirije ušlo na prostor EU, a među njima 94 u briselsku četvrt Molenbek, koja je već povezana s napadima u Parizu 13. novembra.
 
Autor: Tanjug
  • Bane

    24.03.2016 19:38
    Nemojte usmeravati bes prema izbeglicama, ali zato iste te izbeglice smeju da slave terorizam u Briselu. Izem ti pravdu evropsku.
  • uciteljica zivota

    24.03.2016 12:28
    Na slican nacin je svojevremeno propalo i rimsko carstvo.... Postali su previse otvoreni za "strance"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet