U Berlinu otvorena izložba rasističkih i antisemitskih nalepnica

Nemački istorijski muzej u Berlinu postavio je izložbu rasističkih i antisemitskih nalepnica i znački starih i preko 100 godina, dok se ta zemlja opet suočava s rasističkim ispadima zbog migrantske krize.

Postavka nazvana "Sticky Messages" (igra reči "Lepljive poruke" ili "Neprijatne poruke") prikazuje oko 600 nalepnica i njihovih replika, rasističkih ali i antirasističkih, od 1890. godine do danas.

Jedna od najstarijih, iz 1893. godine, zapravo je lažna vozna karta koja nudi Jevrejima "jednosmerni put u Jerusalim", kao i značka jevrejske grupe iz 1990. koja kaže da je "antisemitizam socijalizam za budale".

Postavka predstavlja širok opseg antijevrejskih poruka tokom naističke ere, ali i pre nje s porukama kao što su "Jevreji napolje", "Kupili ste od Jevreja! Gledamo vas". Tu su takođe i ilegalni leci iz nacističke era poput "Dole Hitler".

Nemački istorijski muzej takođe je predstavio slike od kolonijalnog doba do danas s nalepnicama koje poručuju "Izbeglice nisu dobrodošle" i "Kobasica, a ne kebab".

Pored antiimigrantskih i ekstremnodesničarskih poruka kao što su "mešanje rasa je genocid" i stranačkih materijala, muzej u Berlinu je predstavio nalepnice "Zona bez nacista" i "Svi ljudi su stranci, skoro svuda".

Organizatori izložbe kažu da su nalepnice "vesnici nasilja".

"Reč je o označavanju teritorije kao da ju je zauzela određena politička kultura, reč je i o zastrašivanju kada se stave nalepnice na domove izbeglica, to se nekada dešava neposredno pre napada na domove", rekla je kuratorka Izabela Enzenbah. Ona kaže da fantaziranje o homogenoj Nemačkoj povezuje stare antisemitske poruke poput lažne vozne karte sa savremenim rasističkim porukama avionske karte u jednom smeru koju je napravila ekstremnodesničarska partija.

Nalepnice su "sraman znak polarizacije društva" i "sraman znak društva koje koristi anonimnost za širenje izvesnih ideja", rekao je direktor muzeja Aleksander Koh.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet