Ban Ki Mun kritikuje EU zbog rasta ksenofobije

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun upozorio je u Beču na rast ksenofobije, podsetivši na moralnu i zakonsku obavezu da se pomogne onima koji beže od rata, kršenja ljudskih prava i progona.
Ban Ki Mun nije imenovao nijednu državu u svom govoru u donjem domu austrijskog parlamenta, međutim, s obzirom na mesto, njegovi komentari se delimično odnose i na odluku Austrije da usvoji predlog zakona kojim se drastično ograničava pravo na dobijanje azila.
 
Izražavajući zabrinutost zbog toga što "evropske zemlje usvajaju sve restriktivnija pravila za imigraciju i izbeglice", Ban je rekao da te odluke "negativno utiču" na njihove obaveze prema ljudskim pravima i međunarodnim i evropskim zakonima.
 
"Uznemiren sam zbog rasta ksenofobije ovde i šire", poručio je on austrijskim poslanicima.
 
Gornji dom treba da donese odluku o zakonu koji će omogućiti vlastima da prestanu da prihvataju zahteve za azil na granicama ukoliko odluče da je takav potez neophodan kako bi se "održao javni red i zaštitila unutrašnja bezbednost".
 
Novi zakon predviđa "prviremeni azil" za sve migrante koji su od 15. novembra podneli zahtev za taj status, a oni će morati da napuste Austriju nakon tri godine ako vlasti procene da je njihova domovina ponovo bezbedna.
 
Austrija je prošle godine odobrila azil za 90.000 ljudi.
 
Autor: Beta
  • Rusofil_IQ0

    29.04.2016 12:25
    Pa nista nek ih ban ki mun pozove u kinu, obezbedi im 800e socijale i NEMA BRIGE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet