Usred krize povećali minimalne plate za 30 odsto

Predsednik Venecuele je naredio povećanje minimalnih plata od 30 odsto, što je najnoviji potez njegove socijalističke vlade da se uhvati u koštac sa visokom inflacijom i stagnacijom privrede.

Predsednik Nikolas Maduro je to objavio u subotu uveče, jedva dva meseca posle prethodnog povećanja minimalaca od 25 odsto 1. marta.

Najnovija povišica je na snazi već od danas, te minimalna mesečna plata sada iznosi 15.051 bolivar. Mada je to po zvaničnom kursu čak 1.321 evro, prava vrednost nove minimalne plate je neuporedivo manja svega 44 evra po "crnom kursu" koji je u opštoj primeni u Venecueli.

Bruto domaći proizvod Venecuele, zavisne od izvoza nafte koja je pojeftinila, prošle godine je opao za 5,7 odsto, nestašica osnovne robe se višestruko povećala, a cene skaču. Vlada je radi uštede struje uvela svakodnevna isključenja, zbog čega i državni službenici rade samo dva dana nedeljno.

Autor: Beta

Foto: Rojters

  • zivan

    01.05.2016 09:42
    Upravo nerealan oficijelni kurs bolivara, 30 puta umanjen u odnosu na trzzissni, pokazuje dramaticnost situacije u zemlji koja je dve trecine deviza pribavljala izvozom enegetskih sirovina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.