Evropska komisija uskoro o viznoj liberalizaciji Kosova

Očekuje se da Evropska komisija sledeće nedelje preporuči viznu liberalizaciju za građane Kosova čak iako nekoliko zemalja članica EU zvanično nije priznalo Kosovo, piše danas britanski list "Fajnenšel tajms".

Kosovo će verovatno da se pridruži Gruziji, Ukrajini i Turskoj u podnošenju zahteva za viznu liberalizaciju, što će EK odobriti sledeće nedelje, navodi list pozivajući se na dobro upućene izvore iz EK.

Ipak, same članice i Evropski parlament još uvek mogu da blokiraju takvu odluku.

Komisija je, kako se podseća, ranije navodila slab napredak Prištine na iskorenjivanju korupcije i suzbijanju ilegalne migracije kao prepreke za sporazum o viznoj liberalizaciji. Međutim, popuštanje pravila za kosovske imigrante povećaće bojazan od povećane imigracije u zemlje EU koje se već suočavaju sa povećanim prilivom izbeglica iz Sirije i drugih zemalja, navodi list.

Prema izveštaju UNDP, Kosovo se suočava sa hroničnom emigracijom, a 40 odsto odraslih je nezaposleno dok se jedna četvrtina domaćinstava oslanja na doznake članova porodice iz inostranstva, podseća list.

"Članice Šengen zone će rigorozno nadgledati koliko Kosovo poštuje pravila bezvisnog režima ako se on uvede", rekao je Fisnik Korenica, direktor Grupe za pravne i političke studije u Prištini.

Prema njegovim rečima, pretnja petogodišnje zabrane ulaska u Šengen zonu trebalo bi da odvrati svakog potencijalnog migranta od prekoračenja dužine boravka u EU.

Autor: Tanjug

  • zivan

    01.05.2016 21:18
    Srbija ce, izgleda, ostati poslednja rupa na Starom kontinentu...
  • Miroslav

    01.05.2016 19:23
    Šiptari su vredni i pošteno rade a izgleda da zapadu treba radne snage. Kako je kod njih tamo katastrofa svi koji mogu će uteći kao što su pokušali prošle godine kad su prepunim busevima pokušali dao odu ali EU nešto ih nije htela. Više im se sviđali crnpurasti.
    Kad im ode mlada radna snaga otići će i mladi sposobni za vojsku.
    Grci su čekali 200 godina ALeksandra velikog. Možda ćemo mi čekati manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.