NATO razmišlja o raspoređivanju vojnika u baltičke zemlje

Američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio je da NATO razmatra raspoređivanje kopnenih snaga na teritoriji baltičkih zemalja i Poljske da bi se sprečila mogućnost ruske agresije.
On je u razgovoru sa novinarima rekao da će NATO možda rasporediti oko 4.000 vojnika u baltičkom regionu. SAD su u februaru poslale oko 4.200 vojnika u istočnu Evropu, a prema Karterovim rečima, odluka o pojačanju biće doneta na sastanku NATO-a u junu.
 
Prethodno je komandant ratne mornarice SAD Džon Ričardson izjavio je da letovi ruskih aviona blizu američkih brodova i aviona u regionu Baltika povećavaju tenzije između SAD i Rusije.
 
"Ne mislim da Rusi pokušavaju da isprovociraju incident. Mislim da pokušavaju da pošalju signal. Mislim da je jasno da žele da nam stave do znanja da vide da smo tamo na Baltiku", poručio je Ričardson.
 
Ministarstvo odbrane SAD navelo je u petak da je ruski "SU-27" izveo manevar iznad američkog aviona "RC-135" koji je bio u misiji osmatranja iznad Baltičkog mora. U aprilu je ruski avion došao na oko 15 metara od američkog, dok su dva ruska aviona letela blizi američko broda.
 
Ričardson je rekao da će SAD ako dođe do incidenta nastojati da ne bude porasta tenzija između dve zemlje. "Želimo neku vrstu normalizacije tamo", rekao je Ričardson.
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov branio je let ruskih aviona nad američkim brodom, navodeći da su piloti odlučili da pogledaju razarač "s bezbedne udaljenosti". Ruski avioni su bili na manje od 30 metara od palube broda. Američki državni sekretar Džon Keri je osudio postupak ruske avijacije i dodao da je mornarica mogla da puca.
 
Autor: Beta
  • srlesrlic@gmail.com

    03.05.2016 11:03
    The Xar
    Molim NATO da porazmisli o rasporedjivanju vojnika u Vojvodini, radikali ce nam sada ponovo krojiti sudbinu, i iz tog razloga prisustvo natoa je potrebno radi sprecavanja krvoprolica.
  • zivan

    03.05.2016 11:00
    Uz Filipa Bredleva, odlazeceg komandanta snaga NATO pakta u Evropi, Esston Karter je jedan od vodecih jastrebova. Zanimljivo je da se u vesti uopsste ne spominje da je izjava data u okviru poccetka vezzbi NATO pakta uz samu granicu Estonije sa Rusijom. Odista se mozze postaviti pitanje koja strana onda provocira...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.