Ženama u SA dozvoljeno da dobiju kopiju venčanog lista

Žene iz Saudijske Arabije koje ulaze u brak odsad će dobiti kopiju bračnog ugovora, privilegiju koja je dosad bila rezervisana isključivo za muškarce u ovoj ultra-konzervativnoj državi, saopštilo je ministarstvo pravde Saudijske Arabije.

Sudeći prema ministru pravde Validu al-Samaniju, klerici koji budu registrovali brak između muškarca i žene će morati da osiguraju da žene budu svesne svojih prava u kontekstu ugovora i obaveza. Ova odluka za cilj ima da "zaštiti prava žena i olakša joj određene procedure", navodi se u izjavi ministarstva za pravdu.

Navodi se i kako je ženi potrebno da poseduje ovaj dokument u slučaju određenog spora sa suprugom ili slučaja u kojem završe na sudu.

U kontekstu islamskog prava, žene u Saudijskoj Arabiji moraju imati dozvolu za venčanje od svojih muških staratelja. One takođe moraju da imaju i dozvolu da putuju ili rade, a nije im dozvoljeno da voze automobile, te u javnosti moraju biti pokrivene od glave do pete i ne smeju nositi odeću ili šminku koja ističe njihovu lepotu.

Pored toga, kad izlaze u javnost, žene uvek moraju da imaju pratnju i ne smeju da komuniciraju s muškarcima. Ne smeju se baviti sportom, ići na plivanje, niti isprobavati odeću prilikom šopinga.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet