Cena struje u Nemačkoj otišla u minus, potrošačima plaćano da troše

U nedelju, 8. maja, Nemačka je dostigla novi rekord u eri obnovljivih izvora energije.

Zahvaljujući sunčanom i vetrovitom danu, u jednom trenutku, oko jedan čas posle podne, iz svih obnovljivih kapaciteta u zemlji snabdevano je 87 odsto trenutne potrošnje. Nemački vetroparkovi, hidro i postrojenja na biomasu proizvodila su u tom momentu 55 gigavata električne energije, dok je potrošnja iznosila 63 gigavata. Cene struje su nekoliko sati bile negativne, što znači da je potrošačima zapravo bilo plaćeno da koriste električnu energiju.

Prošle godine udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji struje u Nemačkoj dostigao je 33 odsto, a sa uključivanjem novih "zelenih" postrojenja taj procenat će se i povećati.

"Imamo sve veći udeo obnovljive energije svake godine. Energetski sistem se na to dobro adaptirao. Ovih dana se pokazuje da sistem sa velikim udelom obnovljive energije dobro radi", kaže Kristof Podvils iz nemačke organizacije Agora Energivende.

Kritičari tvrde da će zbog dnevnih pikova i skokova i padova u proizvodnji, kako sunce izlazi i zalazi i vetrovi duvaju i prestaju, obnovljiva energija uvek imati samo delimičnu ulogu u obezbeđivanju električne energije u velikim ekonomijama.

Nemačka planira da do 2050. u potpunosti pređe obnovljive izvore energije a Danske vetroturbine već sada u nekom momentu proizvode više struje nego što je potrošnja u celoj zemlji, pa njome snabdeva Nemačku, Norvešku i Švedsku.

Međutim, nemački energetski višak u nedelju nije sasvim dobra vest. Sistem je i dalje previše rigidan da proizvođači energije i potrošači brzo reaguju na cenovne signale. Iako su elektrane na gas isključene, nuklearne i elektrane na ugalj ne mogu biti tako brzo isključene, pa su ostale da rade i morale da plate za prodatu struju u mreži tokom nekoliko sati, dok su industrijska postrojenja, rafinerije I livnice zaradile novac trošeći električnu energiju.

  • Vlada

    11.05.2016 14:56
    @Norma Lan
    U pravu si da je Srbija Smrdija, ali sa druge strane to je država u kojoj bi MI, narod trebali da kreiramo ono što su pojedinci sa vlasti preoteli - upravljanje državom. Zbog toga mislim da smo mi narod Smrdanci a da je država kakav je narod.
    Zaključak je - menjajmo sebe, tako ćemo promeniti državu.
  • goxns

    11.05.2016 14:03
    a
    i kod nas vetar duvaa
  • Norma Lan

    11.05.2016 12:55
    Zašto bežati odavde
    E ovo se zove država, a ne Smrdija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.