Kanadske vlasti odobrile prodaju GMO lososa

Zdravstvene vlasti u Kanadi odobrile su prodaju genetski modifikovanog lososa, što je prvi genetski izmenjen pripadnik faune čije će konzumiranje biti dozvoljeno u toj zemlji.

U saopštenju kanadskih zdravstvenih vlasti se navodi da je losos AkuAdventidž, koga je primenom genetskog inženjeringa uzgojila kompanija AkvaBaunti Tehnolodžiz sa sedištem u Masačusetsu, poput običnog lososa iz Atlantskog okeana zdrav za ljudsku ishranu i za upotrebu u hrani za životinje.

Upotrebu genetski modifikovanog lososa odobrili su federalno ministarstvo zdravlja, Helt Kanada, i Kanadska agencija za inspekciju hrane (CFIA), koji su saopštili da su prethodno sproveli "sveobuhvatno i rigorozno naučno ispitivanje".

Sve genetski promenjene namirnice koje su prethodno odobrili Helt Kanada i CFIA, bile su žitarice.

Da bi se GMO losos uzgojio za prodaju potrebno je od 16 do 18 meseci, dok je običnom lososu potrebno i do tri godine da bi stigao na tržište. Tako će se, prema rečima kanadske ministarke zdravlja Džejn Filpot, ovaj unapređeni (GMO) losos naći na policama supermarketa za 18 meseci.

"Iako je ovo prvi proizvod ove vrste koji će biti reprodukovan, verovatno neće biti i poslednji", rekla je ministarka.

Pošto Helt Kanada nije uočila nikakve zdravstvene i bezbednosne rizike, neće biti zahteva za posebnim označavanjem novog proizvoda.

Grupe kanadskih aktivista, protivnika GMO hrane, zabrinuti ovom odlukom pozivaju na obavezno označavanje svih genetski modifikovanih namirnica proizvedenih u zemlji.

"Kanađani će se sada suočiti s prvom genetski promenjenom hranom životinjskog porekla na svetu, koja je odobrena bez javne rasprave i bez obaveze označavanja", izjavila je Lusi Šarat iz kanadske Mreže za biotehnološku akciju.

  • zivan

    21.05.2016 17:26
    Potpisivanjem TTIP sporazuma izmedju SAD i EU, GMO modifikovana hrana bi preplavila Stari kontinent...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet