Levičar novi predsednik Austrije

Pobedu na predsedničkim izborima u Austriji odneo je nekadašnji šef stranke Zelenih Aleksandar van der Belen.
On je pobedio kandidata ultradesničarke Slobodarske partije Norberta Hofera, koga su su sve ankete, pa čak i rezultati objavljeni u nedelju, prikazivali kao blagog favorita.
 
U prvom krugu izbora Van der Belen je osvojio 21,34 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Hofer osvojio 35,05 glasova. Nakon toga Van der Belen dobija podršku drugih stranaka, ali i brojnih poznatih ličnosti, te je po zatvaranju izbornih mesta u nedelju imao podjednak broj glasova kao i kandidat Slobodarske partije. Odluku o pobedniku donelo je oko 750.000 glasova koji su poslati poštom, što čini oko 12 odsto birača sa pravom glasa.
 
Austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka je naveo da je Van der Belen osvojio 50,3 odsto glasova, dok je Hofera podržalo 49,7 odsto birača, kao i da je razlika između njih nešto više od 31.000 glasova.
 
Kandidat Slobodarske partije je priznao izborni poraz, te je čestitao na pobedi novom austrijskom predsedniku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.