Devojčica preko Fejsbuka podsticala maloletnike na samoubistvo

Ruska policija otkrila je glavnog "administratora" na društvenim mrežama koje podstiču maloletnike na samoubistvo - to je trinaestogodišnja devojčica pod pseudonimom Eva Rejh.

Istražioci iz Omska su, tokom provere informacija da se u grupama na društvenoj mreži "VKontakte" objavljuju informacije koje tinejdžere podstiču na izvršenje samoubistava, utvrdili da se pod pseudonimom "Eva Rejh" krije učenica iz Omska.

Istražitelji su saslušali majku devojčice i samu tinejdžerku, koja nije negirala da se, kako navodi, "zabavljala i vodila konverzaciju sa mnogim internet korisnicima, između ostalog i o suicidnim temama". Kako bi ustanovili s kim je sve bila u kontaktu i razjasnili sve okolnosti, istražioci su osumnjičenoj devojčici oduzeli mobilni telefon i hard-disk iz kompjutera, a zatim otvorili istragu koja treba da utvrdi identitet svih osoba na koje je ona imala uticaj.

Sekte preko društvenih mreža navode mlade na samoubistvo

Razne sekte, putem društvenih mreža u Rusiji, navode maloletnike na samoubistva. Samo od novembra 2015. do aprila 2016. godine 130 mališana izvršilo je samoubistvo, a većina je bila učlanjena u sektaške grupe.

Ruski mediji objavljuju šokantne rezultate istraživanja grupa na društvenim mrežama koje podstiču kod dece želju za samoubistvom. Autor istraživanja Galina Mursalijeva navodi da su to velike sekte iza kojih stoje odrasli ljudi. Oni su osnovali vlastiti "klub samoubica" i već su najavili nove suicide.

Na društvenoj mreži "VKontakt" ima najmanje hiljadu i pet stotina grupa koje, na neki način, pozivaju decu da izvrše samoubistvo. Cilj tih grupa je, kako se navodi, da "dostignu stanje Rine". Pod tim imenom je na internetu poznata 16-godišnja devojčica iz jednog sibirskog grada, koja je u novembru 2015. godine legla na prugu pod voz. Fotografije njenog iskasapljenog tela dospele su na internet, a Rina je postala simbol "grupa smrti" kao "prvi sledbenik sekte".

"Stanje Rine" tinejdžeri su dostizali putem takozvanih "avantura", to jest interaktivnih zadataka, kao u video-igricama. Administratori su, naime, davali deci lični broj i instrukciju o tome koga dana i na koji način treba dići ruku na sebe. Zatim su uključivali "tajmer".

Sve dok ne nastupi "dan D" tinejdžeri treba da rade "domaće zadatke" - da grebu ruke do krvi ili da traže rešenje "zagonetki" sastavljenih od besmislenih brojki i simbola u vidu nekakve šifre sa "onog sveta".

  • darko

    29.05.2016 12:30
    nevera
    Da li je ovo istina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.