EU: Porast podrške Uniji i levičarskim strankama

Dve nedelje nakon referenduma u Velikoj Britaniji, došlo je do neočekivanog porasta podrške Evropskoj uniji i levičarskim strankama širom Evrope.
Iako su predviđanja bila da će mnoge države EU krenuti stopama Velike Britanije i održati referendume o članstvu u Uniji, ankete pokazuju drugačije. U Nemačkoj je porasla podrška kancelarki Angeli Merkel i njena popularnost je sada najviša u poslednjih 10 meseci, tako da se nalazi blizu onog nivoa na kom je bila pre vrhunca izbegličke krize prošlog septembra.
 
Anketa agencije "Infratest Dimap" objavljena u petak pokazuje i porast podrške njenoj CDU stranci od 2 odsto i od 1 odsto levičarskoj Socijaldemokratskoj partiji. Sa druge strane, desničarska AfD doživela je pad popularnosti za 3 odsto.
 
"Debate o Bregzitu su među nemačkom populacijom izazvale stvaranje više proevropskog raspoloženja. Od ovog trenda profitira vlada, dok populističke evroskeptične partije trpe", rekao je direktor agencije Mihael Kunert.
 
U Holandiji, jednoj od država za koju se pričalo da bi među prvima mogla da pođe koracima Britanije, podrška Slobodarskoj partiji ultradesničara Gerta Vildersa pala je na najniži nivo još od prošle jeseni. Jedna anketa je pokazala da bi Vilders dobio 30 od 150 mesta u parlamentu ako bi se izbori održali danas, što je za 3 manje nego prošle nedelje. Porasla je popularnost Socijalističke partije, koja je evroskeptična ali se ne zalaže za izlazak iz EU, a dobro su prošle i proevropske partije.
 
Politički haos i ekonomska nesigurnost koji su usledili u Britaniji posle referenduma, uticali su na promenu mišljenja i u Austriji. Neposredno nakon Bregzita, skoro polovina ispitanih Austrijanaca rekla je da je za izlazak iz EU. Anketa koju je sproveo Gallup 5. i 6. jula pokazala je da bi trenutno samo oko 30 odsto glasalo za napuštanje Unije.
 
Danci takođe više podržavaju EU, rezultati su ankete nakon referenduma u Britaniji. Podrška referendumu o članstvu je pala sa 40 na 32 odsto. 
 
Ni Finci nisu raspoloženi za referendum, kao ni Italijani, iako su kod njih i dalje popularne evroskeptične partije. Oko dve trećine Italijana bi u slučaju referenduma glasalo za ostanak u EU, rezultat je nedavnog istraživanja.
 
Jedino je u Francuskoj zabeležen isti procenat podrške desničarima kao i pre Bregzita.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet