Danas parlamentarni izbori u Japanu

U Japanu se danas održavaju parlamentarni izbori, na kojima građani biraju polovinu od 242 mandata u Gornjem domu, koji se dodeljuju delom direktno, a delom preko partijske liste.

Izbori se održavaju u trenutku kada se zemlja nalazi na raskršću, jer se premijer Šinzo Abe nada ubedljivoj pobedi koja bi mu omogućila da menja Ustav i time omekša japanski pacifizam, dok se opozicija ujedinila u pokušaju da ga spreči, navodi "Dojče vele".

Nemački radio konstatuje da se nazire pobeda koalicije premijera Abea, a kao razlog za to navodi slabost opozicije.

Najveća opoziciona Demokratska partija (DPJ) na ovim izborima nastupa u savezu sa trima opozicionim strankama.

  • Igor

    10.07.2016 13:24
    Da se stavi u neku perspektivu, Japan ima 722 poslanika na 125 miliona grandjana, takodje imaju 12 ministarstava. Ne bi me cudilo da se rezultati izbora znaju relativno brzo i da formiranje vlade bude pre formiranja iste u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet