Grad Hamilton u Kanadi dobio bulevar Nikole Tesle

Deo prometne ulice u Hamiltonu preimenovan je u Bulevar Nikole Tesle, čime je prvi put u istoriji Kanade jedan veliki bulevar imenovan po tom velikom srpskom i svetskom naučniku.

U sklopu obeležavanja 160. godišnjice Teslinog rođenja, u Hamiltonu je održan Tesla elektrik festival, multikulturna svečanost kojoj su prisustvovali poslanici kanadskog parlamenta i parlamenta Ontarija, zvaničnici Hamiltona, predstavnici Srbije u Kanadi, brojni članovi srpske zajednice i drugi gosti.

Ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, koji je govorio na ovoj svečanosti, istakao je da je to dokaz prisustva, opstanka i uspeha srpske iseljeničke zajednice u toj zemlji.

"I Tesla bi bi bio ponosan što je njegovo zaveštanje još živo i što mu je grad Hamilton odao počast dajući jednom bulevaru njegovo ime. Nikola Tesla ne samo što je srpski heroj i svetski priznat naučnik nego je i na ovaj način i kanadski", rekao je Papazoglu.

On je dodao da su ambasada Srbije i lokalne srpske zajednice pokrenuli inicijative da Teslinim imenom budu nazvane i ulice u Otavi, Vankuveru i Kalgariju.

Nakon odluke gradskog veća Hamiltona donete 14. oktobra prošle godine, članovi korporacije "Nikola Tesla" organizovali su dobrotvorne manifestacije i sponzore u Kanadi i širom sveta. Tako je sakupljeno 180.000 dolara, 30.000 više od potrebnih 150.000 za troškove izrade saobraćajne signalizacije, odnosno oznaka i putokaza za Teslin bulevar.

  • BB

    13.07.2016 22:05
    Lepo! Cestitamo!
    Slicno je stara SFRJ bila mudra pa oformila komisiju (70.-tih, na celu sa prof. Maglicem) da se podigne spomenik Tesli (SFRJ i SAD interes) na americkoj strani Nijagarinih vodopada. Na veoma prominentnom mestu (gde svi turisti setaju) i ne daleko od el. centrale koja je proizvodila ac struju po Teslinoj zamisli. To je onaj spomenik sa novcanice (cija je kopija ispred elektro faksa u Bgd). Iza ledja mu stoji ulazna vrata gore navedene hidrocentrale (koja je odavno skoro sasvim demolirana od strane lokalnih vlasti). Spomenik je jako mocan. Kada smo ga ugledali, supruga I ja tajac 3 minute. Ogromna knedla u grlu I oci pune suza. Uzdrzavamo se da na tome ostane. Slikali se, sa I bez dece. Gledam, dolaze i neki drugi turisti pa se slikaju sa Teslom.
    Inace u Hamiltonu (i okolini) ima dosta naseg sveta.
    Pozz
  • c

    13.07.2016 12:10
    bravo!svaka cast!
  • Shimmy

    13.07.2016 11:18
    moz misliti
    Mi smo dobili patrijarha pavla...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.