VIDEO: Rat u Turskoj, sukob vojske i policije

Tenkovi su izašli na ulice Istanbula i Ankare, a prema poslednjim informacijama, otvorena je i vatra na civile na ulici na više lokacija.
Na ulicama Istanbula i Ankare vodi se pravi rat između vojske sa jedne i policije i jednog broja građana sa druge strane. Lokacija predsednika Erdogana nije poznata.
Prema nepotvrđenim informacijama, pucano je na ljude koji su se odazvali pozivu predsednika Erdogana i izašli na Bosforski most u Istanbulu. Turski mediji javljaju da se na ulicama čuje pucnjava, da su blokirani mostovi, kao i da vlada apsolutni haos dok vojska blokira ulice, "policija pokušava da hapsi vojsku". Nezvanično, ima više ranjenih na ulicama.
Do pucnjave nešto posle pola tri došlo i na Taksim trgu u Istanbulu, a u njoj su učestvovale vojska i policija, javlja AP, ističući da se čula i eksplozija.

Rojters javlja da je oko 30 turskih vojnika predalo oružje nakon što su ih pripadnici policije opkolili na Taksimu posle razmene vatre. Komandant istanbulske policije izjavio je da je 104 vojnika učestvovalo u pokušaju puča u Turskoj, javlja BBC.
 
Zaustavljen je saobraćaj na istanbulskom aerodromu, vojska je zauzela kontrolni toranj, javlja privatna agencija DHA. Širom zemlje proglašen je policijski čas. Neimenovani turski zvaničnik rekao je, pod uslovom anonimnosti da su vojnici raspoređeni i u drugim turskim gradovima.
 

Svi letovi sa aerodroma Ataturk u Istanbulu su otkazani, javlja Russia today. Prethodno je turska vojska izdala saopštenje u kojem navodi da je preuzela kontrolu nad državom. Oružane snage su "potpuno preuzele kontrolu" nad zemljom, navodi se u saopštenju.
 
Turske bezbednosne snage ranije su delom zatvorile Bosforski i Fatih most u Istanbulu, a čuju se i vojni avioni kako preleću Ankaru, javlja AFP. 
 
Turski premijer Binali Jildirim izjavio je večeras da grupa unutar vojske pokušava pobunu. Jildrim je rekao da se trenutno ne može govoriti o državnom udaru, već o pobuni u vojsci, preneo je turski list Hurijet. On je reklao da su angažovane bezbednosne snage. Žandarmerija je blokirala mostove u Istanbulu s azijske ka evropskoj strani grada. Agencija Dogan je javila da su pripadnici policije u Anakari pozvani da se jave na dužnost. 
 
Pučisti komandanta vojske drže kao taoca u Generalštabu
 
U turskom Generalštabu u toku je talačka situacija, javljaju svetski mediji. Anadolija javlja da pučisti drže komandanta turske vojske kao taoca. AFP javlja da je reč o generalu Hulusi Akaru.
 
Vojni helikopteri napali sedište policije u Ankari, 17 policajaca poginulo
 
Vojni helikopteri napali su noćas sedište policije u Ankari kao i sedište satelitske stanice Turksat u blizini tog grada, prenela je turska državna novinska agencija Anadolija. Tom prilikom poginulo je najmanje 17 policajaca.
 
Vojnici ušli u zgradu medijske kompanije Dogan i TV CNN-Turk

Grupa vojnika ušla je noćas u sedište medijske grupe Dogan, javila je turska televizija CNN-Turk, koja je u vlasništvu te kompanije. CNN-Turk nije navela koliko je vojnika ušlo u zgradu u kojoj se nalaze i televizija Kanal D, agencija Dogan i list Hurijet.

Voditeljka je rekla da nije sigurna koliko dugo će ta televizija još moći da emituje vesti. Ubrzo potom vojnici su upali i u TV CNN-Turk u Istanbulu. Ta televizija je prekinula program, ali su jedno vreme kamere i dalje radile, te se videlo kako studijom tumaraju civili, javila je britanska TV SKAJ.
 
  • zivkovic

    16.07.2016 07:14
    kandidati
    I to je kandidat za EU :) Zemlja toliko sirokih demokratskih shvatanja, da ih nije lako shvatiti. Zbog svoje bogate kulture idealna destinacija za americke vojne zvanicnike, isisovce, kurdske pobunjenike i srpske turiste sa svojim porodicama ....
  • Koriolan

    16.07.2016 04:18
    Ovo jeste rat
    Koliko se sećam, u poslednjih 40-tak godina ovo je najmanje drugi put da vojska u Turskoj pučem preuzima vlast. Dva ključna uporišta - Istanbul (14 mil.) i Ankara (4,6 mil.) od ukupno 75 miliona stanovnika - dovoljna su da se vojska 'ladno instalira i drži sve pod kontrolom. Savremeno poimanje rata drastično se promenilo. Korist: Biće zaustavljen priliv izbeglica iz Sirije...
  • Classic

    16.07.2016 01:05
    Svet je poludeo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.