Penzije primalo 30.000 mrtvih Španaca

Penzioni fond Španije je prošle godine isplaćivao penzije za skoro 30.000 pokojnika, zbog čega je izgubio skoro 300 miliona evra, utvrdila je državna revizorska služba.

Ukupno 29.321 osoba primala je penziju koja je u zbiru iznosila 25,3 miliona evra mesečno, a nalaze se u registru mrtvih Nacionalnog statističkog instituta, navodi se u izveštaju državnog revizora. Skoro 95 odsto tih imena našlo se na spisku onih koji od oktobra 2015. godine primaju penziju.

Kancelarija državnog revizora ukazala je da ima "rupa i nedostataka" u španskom penzionom fondu koji se, kako izgleda, bori da vodi registar umrlih građana.

Revizori su utvrdili problem pošto su spisak ljudi koji su umrli između 1987. i 2015. godine uporedili sa spiskom onih koji primaju državnu penziju od decembra 2014. godine.

Penzioni sistem nema efikasnu kontrolu nad tim kome se isplaćuju penzije, niti to čine banke preko kojih se novac isplaćuje, dodaje revizor.

Penzioni sistem, međutim, ocenjuje da je nemoguće da je bilo grešaka u sistemu koji se oslanja na identifikacione kartice. Verovatno je da je bilo grešaka u unosu identifikacionih brojeva, ili se radi o njihovom dupliranju, dodaju u fondu.

Španski penzioni fond morao je prošle nedelje da pozajmi skoro 8,7 milijardi evra iz svojih rezervi kako bi pokrio troškove penzija tokom letnjih meseci.

 

  • Zivan

    24.07.2016 15:09
    Bilo bi zanimljivo videti koliko je u Srbiji ovakvih penzionera...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.