Ponti oduzeta titula doktora zbog plagirane disertacije

Bivšem rumunskom premijeru Viktoru Ponti danas je oduzeta doktorska titula pošto je utvrđeno da je njegova disertacija plagijat, saopštilo je rumunsko Ministarstvo prosvete.

"Odlučili smo da oduzmemo doktorsku titulu koja je Ponti dodeljena na Univerzitetu u Bukureštu", navodi se u saopštenju.

Rumunski Nacionalni savet za potvrđivanje titula, diploma i sertifikata potvrdio je krajem jula ubedljivom većinom glasova raniju odluku o poništenju teze.

Naučni časopis "Nejčer" objavio je 2012. godine tekst u kojem se navodi da je više od polovine Pontine doktorske disertacije o Međunarodnom krivičnom sudu, napisane 2004, plagijat rada dvojice rumunskih profesora prava.

Ponta je negirao plagijat, ali je priznao da nije uvek navodio izvore citata u fusnotama.

On je u novembru prošle godine podneo ostavku na funkciju premijera, posle masovnih protesta koji su izbili posle pucnjave u noćnom klubu, u kojoj su ubijene 64 osobe.

Rumunski političari često su na meti optužbi za plagiranje akademskih radova.

  • Bill

    01.08.2016 22:07
    "Ponta je negirao plagijat, ali je priznao da nije uvek navodio izvore citata u fusnotama."
    A i naš "menestar" sve ovo priznaje, samooooo, nema tela (a da nije SNS) koje bi reklo "šlus"!
  • Miki

    01.08.2016 20:59
    A tek
    A tek ovim nasima sto su pokupovali diplome na snizenjima....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet