Zbog ogromne potražnje za avokadom, farmeri uništavaju šume

Farmeri u Meksiku ubrzano krče borove šume i šire farme zbog velike potražnje za avokadom u Sjedinjenim Američkim Državama, uz porast cene tog voća.

Avokado uspeva na istoj nadmorskoj visini kao i borova šuma na planinama u zapadnoj meksičkoj državi Mičoakan, najvećem proizvođaču avokada. Upravo velika potražnja za tim voćem navela je farmere na nelegalnu seču šuma kako bi zasadili mladice avokada i obezbedili im više sunčeve svetlosti.

"Čak i kada se seča šuma ne vidi odmah, mladice avokada rastu ispod borovih grana, što će pre ili kasnije dovesti do potpune seče borovih šuma", rekao je Mario Tapas Vergas iz Instituta za šumarstvo, poljoprivredu i ribolov.

Šume u državi Mičoakan predstavljaju najveći zimovnik leptira u Meksiku, pa njihova seča nije samo akademsko pitanje.

Voćnjak avokada koristi skoro duplo više vode od borova, što znači manje vode iz bistrih planinskih potoka Mičoakana od kojih zavisi život biljaka i životinja.

Međunarodno udruženje ekoloških aktivista "Grinpis" upozorava da nelegalna seča šuma može da ostavi velike posledice na ljude. "Pored krčenja šuma i efekata na zadržavanje vode, visoka upotreba pesticida i velike količine drvnog materijala potrebnog za pakovanje avokada mogu da imaju negativne efekte na životnu sredinu i dobrobit svih stanovnika", navodi se u saopštenju Grinpisa.

Seoski planinski putevi zakrčeni su velikim brojem teških kamiona koji prevoze avokado u luke.

Stručnjaci su naveli da je teško pregovarati sa meksičkim poljoprivrednicima koji se vode ekonomskom logikom. Cena avokada skočila je sa 86 centi po komadu u januaru, na 1,10 dolara u julu, mahom zbog slabog ovogodišnjeg roda u Meksiku.

Izvoz avokada iz Meksika u SAD skočio je u periodu od 2001. do 2010. godine za deset puta.

  • Shimmy

    14.08.2016 21:11
    Vegani?
    Pitam se gde su sada da na ovu vest prokomentarisu malogradjani vegani? Da se razumemo zbog profita uslovi u fabrikama mleka i fabrikama mesa su uzasni bas kao i u fabrikama mobilnih telefona i racunara. Ali to ne znaci da treba da prestanemo da jedemo meso, kao sto ne treba da prestanemo ni da koristimo racunare i mobilne telefone. Ukoliko zelite da pomognete prirodi, zivotinjama i covecanstvu postoji samo jedno resenje EUGENIKA! Dakle nemojte ili smanjite broj dece i generalno ljudi na plateni zemlji i svi ce vam biti zahvalni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet