Nakon 50 godina prekid vatre u Kolumbiji

Pobunjenička organizacija Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) saopštila je da od danas trajno obustavlja vatru.

Time se okončava sukob sa vlastima dug više od 50 godina. Lider FARK-a Rodrigo Londono saopštio je to u Havani gde su dve zaraćene strane, kolumbijske vlasti i gerilci, vodili pregovore protekli četiri godine.

"Roditelji nikada više neće sahranjivati svoju decu ubijenu u ratu", rekao je Londono i dodao da je borcima FARK-a naređeno da danas trajno prekinu neprijateljstva.

Kolumbijska vlada i FARK postigli su prošle nedelje u Havani dogovor o prekidu neprijateljstava, a referendum na kojem bi taj sporazum trebalo da bude formalno potvrđen zakazan je za 2. oktobar.

Predviđeno je da UN, koje su u januaru pristale da nadgledaju mirovni proces, budu zadužene za prikupljanje oružja od pripadnika FARK-a i da ga unište kad obe stane potpišu mirovni sporazum. FARK je marksističko-lenjinistička organizacija koja je vodila oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964. godine, a glavni ciljevi su joj veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

Kako se pretpostavlja, ta organizacija se finansirala otmicama, ilegalnim kopanjem zlata kao i proizvodnjom i švercom droge. Tokom višedecenijskog sukoba, u Kolumbiji je poginulo 220.000 ljudi, a više od pet miliona napustilo svoje domove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet