Sedativ za slonove ubio najmanje osmoro u Ohaju

Karfentanil, sedativ za velike životinje, uzrok je smrti od predoziranja najmanje osam ljudi u američkoj saveznoj državi Ohajo.

Očekuju se nalazi koji će pokazati da li je isti sedativ kriv za još nekoliko predoziranja u istom području.

Karfentanil je sintetički opijat 10.000 puta snažniji od morfijuma. Doza od dva miligrama dovoljna je da uspava gotovo tonu teškog slona. Dileri su počeli da ga koriste kako bi pojačali heroin, a pretpostavlja se da većina narkomana ne zna da ga uzima pomešanog s drugim drogama.

Kako je još uvek relativno slabo poznat, većina policijskih laboratorija nije opremljena za testiranje na karfentanil. U međuvremenu se novi opijat proširio toliko da je mali broj laboratorija koji ga mogu otkriti zatrpano stotinama slučajeva.

Grad Sinsinati najteže je pogođen pojavom nove droge. Sedativu za slonove prethodio je fentanil, gotovo jednako opasan opijat koji je u proteklih nekoliko godina značajno povećao broj smrti od predoziranja. Od fentanila je 2013. godine umrlo 84 ljudi, dok je broj žrtava do kraja prošle godine porastao na više od 1.500.

Ohajo je bio poznat po tome što su doktori slobodno propisivali opijate. Nakon što su vlasti ograničile ovu praksu, brojni zavisnici su se masovno okrenuli heroinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet