Holandija će legalizovati eutanaziju i onih koji nisu smrtno bolesni

Holandska vlada namerava da izradi zakon koji će legalizovati asistirano samoubistvo za ljude "koji osećaju da su završili život", ali nisu nužno smrtno bolesni.

Holandija je prva zemlja koja je legalizovala eutanaziju 2002. godine, ali samo za pacijente suočene s nepodnošljivom patnjom zbog teške bolesti i bez nade za oporavak.

U pismu parlamentu, ministri zdravlja i pravosuđa naveli su kako detalje zakona tek treba razraditi, ali smatraju kako osobama, koje su sigurne da je njihov život završio, mora biti dopušteno, po strogim i jasnim kriterijumima, da završe taj život na za njih dostojanstven način.

Predlog će, pretpostavlja se, izazvati kritičare koji tvrde kako se i praksa eutanazije u Holandiji proširila van granica koje su bile prvobitno predviđene, pa se termin "nepodnošljiva patnja", osim na teško obolele osobe u terminalnoj fazi bolesti, primenjuje i na neke s mentalnim bolestima i demencijom.

Nacrt novog zakona trebalo bi da bude gotov do kraja 2017.

Eutanazija je raširena pojava u holandskom društvu, broj slučajeva stalno raste u poslednjih deset godina, jer sve više pacijenata traži eutanaziju a sve više doktora spremno je da je pruži. U 2015. bilo je 5.516 smrtnih slučajeva eutanazijom, odnosno 3,9 odsto u ukupnom broju umrlih u toj zemlji.

  • Seka Persa

    13.10.2016 16:39
    @zapad
    Evo nas na zapadu. Samo brojimo fetuse, jaja, spermatozoide. I to nas čini grozno srećnim. Muahahahhaa!!!

    PS- Paranoja. Gadna stvar.
  • Rešenje

    13.10.2016 09:50
    Mogli bi i kod nas da dozvole eutanaziju za one koje je država proglasila viškovima i teretom - penzionerima, nezaposlenima i svim drugima koji se tako osećaju u ovoj državi
  • Zapad

    13.10.2016 09:35
    Ahm. Znači, moći će svako legalno da se samoubije. E, sad, na ovo se nadovezuju kasnije odluke. Verovatno će biti nuđeno doživotnim zatvorenicima da se samoubiju, i predaju organe za reciklažu. Pa zatim će institucije koje stručno ocene psihičke bolesnike kao neizlečive, rešavati pitanje prekobrojnih bolesnika. Kao ono, štednja. Pa zatim?
    Podsećam da trenutni zakoni u Velikoj Britaniji dozvoljavaju eksperimente na fetusima u cilju "nauke". I naravno da niko ne nadzire šta sve rade. Kao što niko ne nadzire kuda odlaze stotine jajašaca ili spreme koje se daju kod veštačke oplodnje. Ko koristi, analizir aili ukršta njihov DNK.
    Holandija je poznata po još jednom paradoksu. Negde 2012, u njihovom parlamentu se zatekao predlog određene grupe poslanika, da s egranica seksa sa maloletnim licima, ono što se zakonski smatra ilegalnim, spusti sa 14 na 12 godina.
    Verovatno da bi decu od 12 godina mogli da koriste u legalizovanim javnim kućama.
    Predlog na sreću nije prošao. Do sledeće prilike.
    Kome treba zapad, nek ide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet