Hiljade Katalonaca protestom ponovo tražile nezavisnost

Hiljade Katalonaca okupilo se danas u Barseloni kako bi protestovali zbog niza pravnih radnji koje je preduzela španska Vlada protiv prosecesionističkih katalonskih političara.

Nekoliko katalonskih parlamentarnih predstavnika suočava se sa sudskim procesom koji je pokrenula španska Vlada zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2014. godine i nepoštovanja sudskih odluka i zakona. Ovi političari uključuju bivšeg predsjdnika Katalonije Artura Masa i trenutnog predsednika katalonskog parlamenta Karmea Forcadela, koji učestvuju u današnjim protestima.

Organizatori su angažovali i oko 150 autobusa kako bi dovezli demonstrante iz udaljenih predela i manjih gradova na protest koji se održava u blizini Španskog trga u Barseloni.

Separatističke težnje su u porastu poslednjih godina u ovom bogatom severoistočnom regionu u kome je katalonski jezik ravnopravan sa španskim. Separatisti veruju da Katalonija plaća centralnoj Vladi više nego što bi trebalo.

  • Brus Vilis

    14.11.2016 07:36
    "Separatističke težnje su u porastu poslednjih godina u ovom bogatom severoistočnom regionu.. Separatisti veruju da Katalonija plaća centralnoj Vladi više nego što bi trebalo."

    Svaka sličnost sa Vojvodinom je slučajna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet