Južna Koreja: Predsednica umešana u skandal, ali ima imunitet

Južnokorejski tužioci veruju da je predsednica Park Guen Hje učestvovala u kriminalnim aktivnostima svoje bliske prijateljice i savetnice, protiv koje je danas zvanično podignuta optužnica za manipulisanje državnim poslovima i zloupotrebljavanje svojih veza za nelegalno bogaćenje.
Tužioci planiraju da uskoro ispitaju predsednicu koja ima imunitet, ali protiv nje se može sprovesti istraga, rekao je glavni tužilac Li Jung Rijeol.
 
Tužioci su danas zvanično optužili Čoi Sun Sil zbog sumnje da se mešala u državne poslove i da je koristila svoj uticaj da natera preduzeća da daju milione dolara fondacijama i kompanijama koje je ona kontrolisala.
 
Optužnica je podignuta protiv još dvoje pomoćnika predsednice zbog sumnje da su pomagali Čoi. Oni su optuženi za zloupotrebu vlasti, prinudu i odavanje poverljivih informacija.
 
Li je na konferenciji za novinare izjavio da je, na osnovu dokaza, "predsednica tajno bila uključena u značajan deo kriminalnih aktivnosti osumnjičenih Čoi Sun Sil, An Jong Beom i Jung Ho Sung".
 
"Međutim, zbog imuniteta predsednice od krivičnog gonjenja zagarantovanog ustavom, ne možemo da optužimo predsednicu. Centrala specijalne istrage nastaviće da se zalaže za istragu predsednice na osnovu ove procene", rekao je Li.
 
Glavna opoziciona partija Mindžu pozvala je Park da odmah podnese ostavku, navodeći da "osumnjičenom za kriminal" ne može biti dozvoljeno da vodi zemlju.
 
"Ako predsednica Park nastavi da odbija da podnese ostavku, zahtev naroda za njen opoziv će rasti. Predsednica Park ne treba da dovede zemlju u veću konfuziju i treba da odluči da dobrovoljno sidje s vlasti", saopštila je opozicija.
 
Dokazi na osnovu kojih su danas podignute optužnice uključuju predsednička dokumenta, lične beleške i telefonski zapisi pomoćnika, kao i na osnovu ispitivanja bivših vladinih zvaničnika i direktora velikih kompanija koji su imali privatne sastanke s predsednicom.
 
Tužilac Li je rekao da su Čoi i An vršili pritisak na kompanije da daju 77,4 milijarde vona (65,5 miliona dolara) fondacijama Mir i K-Sports, dvema neprofitnim organizacijama koje je kontrolisala Čoi.
 
Kompanije su strahovale da bi odbijanje moglo da im nanese poslovnu štetu, da ne dobiju odobrenje vlade za svoje projekte ili da budu meta poreskih istraga.
 
Medju tim kompanijama je i proizvodjač automobila Hjundai, koji je morao da kupuje usluge markentinške agencije kojom je upravljala Čoi, kao i da kupi auto-delove od kompanije Čoinog prijatelja.
 
Istraga je pokrenuta i protiv bivšeg ministra sporta zbog sumnje da je davao poslovne povlastice sportskim organizacijama koje je kontrolisala Čoi.
  • Eh

    20.11.2016 13:28
    Totalno srpski fazon...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet