SAD izručile Azru Bašić osumnjičenu za ratne zločine

Sjedinjene Američke Države izručile su danas BiH Azru Bašić osumnjičenu za ratne zločine nad pripadnicima srpske nacionalnosti.
Bašić (57), rođena u Rijeci, izručena je na aerodromu u Sarajevu. Ona se nalazi pod istragom Posebnog odeljenja za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, 1992. godine.
 
Tereti se da je od aprila do juna 1992. godine, na području opštine Dervente, lično ubila jednog civila i učestvovala u mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.
 
Osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, posle čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti SAD locirana, uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH. S obzirom na to da je za njom raspisana poternica, vlasti SAD su sprovele postupak njene ekstradicije.
 
U saopštenju Tužilaštva BiH se ističe da to tužilaštvo s partnerskim agencijama i institucijama širom sveta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju sakriti u inostranstvu. Taj proces će, poručuju iz Tužilaštva BiH, nastaviti s ciljem borbe da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.
  • @lepa vest

    22.11.2016 23:57
    Pises gluposti, Tramp jos nije ni postao predsednik. Rec je o redovnim postupcima a sta ce on uraditi videcemo.
  • Autonomaš

    22.11.2016 23:00
    Bravo, bravo, bravo
    A, da li će biti kažnjena?
  • lepa vest

    22.11.2016 18:13
    Donald Tramp u akciji deportovanja ološa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.