FOTO: Otkriven grad bogataša star 7.000 godina

Arheolozi u Egiptu pronašli su ostatke grada starog više od 7.000 godina sa kućama, alatima, grnčarijom i velikim grobnicama.

Grad se nalazi pored reke Nil, u blizini hrama Seta Prvog u Abidosu.

Eksperti kažu da veličina 15 pronađenih grobnica ukazuje na visok društveni status sahranjenih. Veruje se da su u gradu živele važne ličnosti i graditelji grobnica i verovatno je bio na vrhuncu moći u ranom antičkom dobu Egipta.

Arheolozi su na ovoj lokaciji pronašli mnogo različitih predmeta i objekata, uključujući zgrade, kuće, grnčariju i alate napravljene od metala i kamena.

Međutim, stručnjaci se slažu da su najvažnije otkriće velike grobnice.

Veruje se da su u gradu živeli važni zvaničnici i graditelji grobnica koji su gradili verovatno kraljevske grobnice u obližnjem svetom gradu Abidosu, gde se nalazi više hramova i koji je bio prestonica u ranom periodu starog Egipta.

Iskopine su otkrili arheolozi egipatskog Ministarstva za antikvitete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.