Zatvorena lažna ambasada SAD u Gani

Lažna ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Gani, koju su vodile bande organizovanog kriminala, zatvorena je posle 10-godišnjeg rada koji je obuhvatao i izdavanje falsifikovanih viza.
Američki Stejt department naveo je u saopštenju da su lažnom ambasadom upravljali kriminalci, državljani Gane i Turske, kao i jedan advokat iz Gane koji se bavio imigracionim pitanjima.
 
Prema pisanju "Raša Tudeja", navodna ambasada je radila oko 10 godina na jednom posedu u prestonici Akri, gde se takođe nalazi i prava ambasada SAD.
 
Ispred zgrade lažne ambasade vijorila se američka zgrada tri dana nedeljno, dok je unutra bila okačena fotografija predsednika Baraka Obame.
 
Navodna ambasada izdavala je lažna dokumenta klijentima po ceni od 6.000 dolara. Usluge ambasade reklamirane su putem flajera i bilborda u Gani, Obali Slonovače i Togu, a zainteresovani su dolazili i iz najudaljenijih delova Zapadne Afrike.
 
Pored viza, "konzularni službenici" izdavali su i lažne bankarske račune, školska svedočanstava i krštenice.
 
Rad lažne ambasade odvijao se nesmetano zbog saradnje sa korumpiranih zvaničnicima i mogućnošću da dobiju legitimne blanko dokumente, navodi Stejt department.
 
Specijalne policijske snage izvele su raciju i zaplenile oko 150 pasoša iz 10 zemalja, pravih i lažnih viza iz SAD, Šengen zone, Indije i Južne Afrike, kao i falsifikovane lične karte, zajedno sa laptopovima i mobilnim telefonima.
 
Vlasti još uvek tragaju za nekoliko osumnjičenih, a zvaničnici Gane kontaktirali su i Interpol. Osim ovog slučaja, osnovano se sumnja da je u Akri radila i lažna ambasada Holandije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet