Širom EU otvoriće se 400 punionica za električna vozila

Nemački proizvođači automobila i Ford dogovorili su zajedničko ulaganje i kreiranje mreže brzog punjenja za električne automobile u Evropi.

BMW, Daimler, Ford i grupacija Volkswagen sa svojim brendovima Audi i Porsche potpisali su memorandum o razumevanju koji predviđa uspostavljanje pomenute mreže čija će realizacija početi naredne godine.

Primarni cilj da se obezbedi 400 mesta za punjenje električnih automobila širom Evrope, što bi se do 2020. godine povećalo na više hiljada mesta.

Prema planu, snaga punionice iznosiće 350 kilovata što je brže nego trenutni sistem punjenja koji postoji u svetu. Nije navedeno koliko finansijskih sredstava zahteva projekat.

Cilj je da se električnim automobilima olakša da putuju na velike udaljenosti kako bi se što više omasovilo njihovo korišćenje u svetu.

E-mobilnost, odnosno punionice za ekološke automobile, predstavljaju novi koncept mobilnosti u urbanim sredinama. U Japanu, kao zemlji vrhunskog tehnološkog razvoja, zabeležen je veći broj punionica za punjenje električnih automobila nego benzinskih pumpi.

  • Steva

    04.12.2016 18:20
    ev
    Elektrovojvodina je napravila projekat za postavljanje punionica u Novo Sadu .Ali su onda ugasili Elektrovojvodinu
  • Zivan

    04.12.2016 16:15
    Mislim da se, bar u razvijenom svetu, motoru sa unutrašnjim sagorevanjem sasvim približio kraj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet