Porast broja ubistava iz časti u Indiji

U Indiji je u prošloj godini zabeležen porast broja takozvanih ubistava iz časti za skoro 800 odsto.
Poražavajuća statistika naterala je indijske zvaničnike i grupe za zaštitu prava žena da zatraže istragu o tome kako je moguće da takvi zločini opstaju u društvu.
 
Ministar za unutrašnja pitanja Hansraj G. Ahir rekao je u obraćanju poslanicima da je policija prošle godine registrovala 251 slučaj ubistva iz časti, dok je u 2014. godini zabeleženo 28 slučajeva. 
 
Na porast broja ubistava delimično je uticala veća spremnost ljudi da prijave zločine, koji se i dalje smatraju kaznom za muškarce i žene koji prkose pravilima zajednice, venčavaju se za partnere drugačije vere ili van kaste. Počinioci zločina su često članovi porodice mladih parova koji žele da ih kazne zbog sramoćenja porodice.
 
Ubistva se najčešće pravdaju zaštitom porodičnog ugleda, a mnogi slučajevi se ne prijavljuju policiji. Lokalni političari pred njima zatvaraju oči, smatrajući ih prihvatljivim oblikom tradicionalne pravde, odnosno zaštite porodične časti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet