Zračenje iz Fukušime stiglo do američke obale

Naučnici su saopštili da je radijacija iz japanske nuklearne centrale Fukušima otkrivena kod obale američke države Oregon.

Uzorci morske vode iz zaliva Tilamok i okoline grada Gold Bič ukazuju na zračenje od nuklearne katastrofe, ali na veoma niskom nivou, koji nije štetan za ljude i okolinu.

Okeanografski institut "Vuds Hol" navodi da su uzorci vode uzeti prošle zime i da su kasnije analizirani.

Velika količina kontaminirane vode puštena je u okean nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi posle razornog zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine.

Hemičar iz Okeanografskog instituta ispituje uzorke morske vode kako bi pratio putanju radijacije kroz Tihi okean. Njegova kampanja se finansira iz donacija građana.

  • Boki

    10.12.2016 09:06
    Dakle ima je svuda. Dvoglave ribe su vec redovna pojava. Unisticemo sve oko sebe i verovatno i same sebe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet