Izrael suspendovao skoro sve diplomatske veze sa 12 zemalja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je Ministarstvu spoljnih poslova večeras da suspenduje skoro sve diplomatske veze sa 12 zemalja, od ukupno 14, koje su glasale za rezoluciju Saveta bezbednosti UN protiv jevrejskih naselja i koje imaju diplomatske veze s Izraelom, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

Kao deo suspenzije, izraelski ministri neće putovati u te zemlje i ministri iz njih neće biti primljeni u Izraelu, rekao je isti izvor, prenose izraelski mediji.

Netanjahu će odložiti planirane sastanke sa britanskom premijerkom i kineskim premijerom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Uz to će Ministarstvo suspendovati radne odnose sa 12 ambasada tih zemalja u Izraelu i njihove ambasadore neće primati.

Instrukcije će biti na snazi do daljeg, a neće se odnositi na izraelske ambasadore u tim zemljama koji će moći da kontaktiraju sa lokalnim vladama.

SAD su se u petak uzdržale od glasanja o rezoluciji što je omogućilo da bude usvojena uz podršku 14 ostalih članova SB. U njoj se zahteva okončanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, a da se sva postojeća proglase ilegalnim po međunarodnom pravu.

Za rezoluciju su glasale stalne članice saveta Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, i nestalne članice Angola, Egipat, Japan, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Ukrajina, Urugvaj i Venecuela. Izrael nema ambasadu u Maleziji i Venecueli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.