FOTO: "Šarli ebdo" novom karikaturom razbesneo Rusiju

Francuski satirični časopis "Šarli ebdo" objavio je, u svom najnovijem broju, karikature na kojima je prikazana nesreća aviona ruskog Ministarstva odbrane koji se pre četiri dana srušio u Crno more pri čemu je poginulo 92 ljudi.
Na jednom crtežu je prikazan pad aviona, u kojem kapetan peva, uz natpis "Repertoar horova Crvene armije se proširuje".
 
Komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov izjavio je u sredu da je taj francuski magazin izgubio ljudsko dostojanstvo objavivši karikaturu nesreće ruskog aviona.
 
"Objavljivanjem karikatura tragedije aviona Tu-154, zaposleni u 'Šarli ebdou' su u potpunosti sebe izbacili iz redova ne samo novinara, već i svih civilizovanih ljudi", napisao je Dolgov na Facebooku.
 
Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da rukovodstvo Francuske nema nikakve veze s radom ovog magazina i da su zaposleni u redakciji tog nedeljnika slobodni da izraze svoje stavove.
 
Ruska agencija navodi da je "Šarli ebdo" u svom poslednjem ovogodišnjem izdanju, koje se našlo na kioscima u sredu, objavio i karikature nedavnog ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Turskoj.
 
Ovo nije prvi put da isti francuski časopis objavljuje kontroverzne karikature povezane s Rusijom - u novembru 2015. objavio je crteže na temu nesreće ruskog aviona "Kogalimavia" A321 u Egiptu u kojoj je poginulo 224 ljudi, što je i tada izazvalo oštre kritike Rusije.
 
Takođe, u oktobru 2016, "Šarli ebdo" objavio je karikature otvaranja Ruskog pravoslavnog kulturnog centra u Parizu.
 
"Šarli ebdo", koji je između ostalog objavljivao i karikature proroka Muhameda, postao je poznat širom sveta nakon što je 7. januara 2015. godine na redakciju tog lista u Parizu izveden teroristički napad u kojem je ubijeno 12 osoba.
  • Rasejani procesor

    01.01.2017 17:36
    Neko ovde reče: Americi trenutno ide loše... Ako je to trenutno - hajde-de... Ali valja znati da je ruski BDP danas manji od od 2% svetskog BDP-a, a američki iznosi 25% svetskog. (Evropski je 23%). Dakle, ima Rusi još dvesta godina da izvoze sirovine (drugo ništa i ne izvoze) dok ne dostignu one druge.
  • B

    31.12.2016 07:47
    Svako ima svog Muhameda
    Samo da se zna da je casopis "Sarli Ebdo" osnovan nakon sto je prethodni sa slicnom u(v)redjivackom politikom ugasen. Kada? Nakon sto je uvredio generala de Gola.
    Znaci, svako ima svog Muhameda koji je nedodirljiv i koji se ne sme ismevati, samo sto je Zapad licemeran i tvrdi da je kod njih sloboda govora potpuna, a Muslimani jasno vec vekovima govore da se uvreda proroka Muhameda placa krvlju. U kapitalizmu je jedan od nacina da se zarade pare biti najvulgarniji, najbezobrazniji i ici uvek djonom, izazvati zgrazavanje. Na to i ovaj casopis racuna vec godinama (oni su uvredili i zrtve teroristickog napada na briselskom aerodromu, na primer), nemaju oni nista posebno protiv Rusa, ali zgodno im dodje tekuca antiruska histerija.
    Ruski hor je isao da peva ruskim vojnicima u Siriji, isto kao sto su americki vojnici imali i imaju svoje zabavljace na Kosovu, u Iraku, Avganistanu, Vijetnamu, Koreji i svuda drugde gde su "branili demokratiju i ljudska prava". Isto tako su Britanci intervenisali na Folklandskim ostrvima, a Francuzi u Maliju i Centralnoafrickoj Republici. Zapad je ponovo licemeran i prica bajke, dok Rusi jasno govore da brane svoje jedine preostale baze na Sredozemlju.
    Onaj ko osudjuje ovakve karikature nije rusofil, nego brani elementarnu ljudskost, koju su "satiricari" popljuvali i pogazili milion puta.
  • Rasejani procesor

    30.12.2016 23:31
    Kad kažemo ,,Rusija'' - odmah mislimo na etničke Ruse. Međutim, broj etničkih Rusa jeste u prevazi nad, na primer, tamošnjim muslimanima, ali ta prevaga se ubrzano topi. Današnja generacijja će dočekati da broj muslimana prevagne nad Rusima. Putko to krasno zna, pa je nedavno istupio s idejom o jedinstvenoj naciji svih koji žive u Rusiji. To je, međutim, providna i asimilatorska iluzija. Koliko su muslimani ,,oduševljeni'' tom trik-idejom govore i dve ne tako davne terorističke eksplozije - jedna u S. Petersburgu i jedna u Moskvi. Neće ni za koga valjati ako ih bude još...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet