Uhapšen direktor Folksvagena zbog afere "dizelgejt"

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su funkcionera nemačkog Folksvagena pod optužbom za zaveru s ciljem prevare američkih vlasti u sklopu skandala "dizelgejt", piše "Njujork tajms".
FBI je na Floridi uhapsio Olivera Šmita, koji je bio na čelu folksvagenovog odeljenja u SAD za prilagođavanje regulatornim propisima od 2014. do marta 2015. godine. Šmit je uhapšen pod optužbom da je odigrao važnu ulogu u folksvagenovim nastojanjima da sakrije prevaru u vezi sa dizel motorima od američkih vlasti. 
 
Šmit i nekoliko drugih zvaničnika su u nekoliko navrata navodili lažna tehnička objašnjenja u vezi sa nivoima emisije izduvnih gasova, tvrde tužioci. 
 
Folksvagen je u septembru 2015. godine priznao da je instalirao tajni softver u 475.000 svojih automobila u SAD kako bi varao na testovima merenja emisije štetnih gasova i učinio svoje automobile više ekološkim. Ta vozila su zapravo emitovala i do 40 puta veću emisiju štetnih gasova od dozvoljene. 
 
U ovoj kompaniji su odbili da komentarišu vest o hapšenju. "Folksvagen nastavlja da sarađuje sa američkim Ministarstvom pravde, budući da radimo na rešavanju preostalih spornih pitanja u SAD", navodi se u saopštenju nemačke kompanije.
  • Pera Mitić

    09.01.2017 20:48
    Komentar
    Pravna država, ali za koga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.