Britanija lansirala raketu koja je promenila kurs

U junu prošle godine, Velika Britanija je lansirala balističku raketu koja je promenila kurs i odletela prema američkoj obali, piše Sandej tajms.
Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva sakrilo je neuspešno lansiranje balističke rakete na čvrsta goriva "Trident" u junu 2016. godine, piše Sandej tajms, pozivajući se na izvor u Vojno-pomorskoj službi Velike Britanije.
 
Prema njegovim rečima, raketa "Trident II D5", koja može da ubije milione ljudi, bila je lansirana sa britanske podmornice "Vendžins" kod obale Floride, promenila je kurs i odletela prema američkoj obali. Za vreme testiranja raketa nije nosila bojeve glave, rekao je izvor. Šta je uzrok incidenta, on nije naveo, rekavši samo da se kvar pojavio nakon što je raketa startovala ispod vode.
 
"Nakon što se prvi put za četiri godine nuklearno testiranje završilo katastrofalno, panika je bila na najvišem nivou. Na kraju su u Dauning stritu odlučili da sakriju neuspeh. Oni su znali kakvu štetu bi nanelo našem autoritetu ako bi se informacija otkrila", rekao je sagovornik lista.
 
On je naveo da je do incidenta došlo samo nekoliko nedelja pre glasanja u britanskom parlamentu o balističkoj raketi "Trident". Tada, kako navodi izdanje, Ministarstvo odbrane Velike Britanije nije otkrilo ovu informaciju o lansiranju, saopštivši samo da je ono bilo uspešno.
 
Prema podacima lista, ministar odbrane Majkl Felon će biti pozvan u parlament da podnese izveštaj o ovom događaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet