"Pad Francuske znači kraj igre za EU"

Savetnica za strateška pitanja šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, Natali Toči, upozorava da najveća pretnja za EU ne preti spolja, već iznutra, kao i da, ako Francuska "padne" na izborima to znači "kraj igre" za Uniju.
Ključna izjava globalne strategije EU, kako je objasnila, jeste da je svet ne tako lepo mesto puno kriza i konflikata, a da evropske države u njemu mogu opstati samo ako su jedinstvene.
 
"Ta poruka je za mene i posle Bregzita i posle Trampa još bitnija. Okolnost da nam Tramp kaže da bi trebalo samo da se brinemo o bezbednosti je dodatni razlog za to da bismo trebali da izrazimo zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kroz više saradnje i čak više interakcije", istakla je Točijeva.
 
Podvukla je da je najveći problem EU iznutra, a ne spolja.
 
"Pitanje je da li posle Bregzita sledi domino efekat na druge države. Ja to ne verujem. Trenutno stvari idu u pravcu obrnutog trenda. To pokazuju izbori i vlada u Španiji, kao i predsednički izbori u Austriji. Međutim najveći test po EU biće Francuska, Italija i Nemačka. Ako predsednički izbori u Francuskoj proteknu dobro, onda možemo da se dalje bavimo primenom globalne strategije. Ako ne, to bi značilo kraj za EU. Unija može postojati bez Britanaca, ali ne i bez Francuske", ističe Točijeva.

Teme

eu
  • Mikula

    18.02.2017 22:10
    SONY
    made in Germany!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet