Hrvatska pod kritikom zbog stavova o abortusu i LGBT

Hrvatska vlada desnog centra ponovo je na udaru kritike pošto su novinari otkrili da je u okviru evropskih institucija zastupala konzervativne stavove kojima nagoveštava smanjivanje ljudskih prava, posebno prava na abortus i zaštite LGBT zajednice.
I dok opozicija smatra da vlada i radikalna desnica pokušavaju da ukinu pravo žena da samostalno odlučuju o svom telu, ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir odbacuje te tvrdnje. Mediji su otkrili da je u primedbama Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske o zaključcima Evropskog saveta o prioritetima EU u forumina za ljudska prava 2017. godine, Hrvatska napravila veliki zaokret.
 
Suština tako konzervativnog zaokreta je, kako su naveli mediji, da se u prvi plan stavlja zaštita i promovisanje isključivo tradicionalne porodice, utemeljene na braku definisanom kao zajednica muškarca i žene, ali i to da reproduktivno pravo ne podrazumeva abortus. Predstavnici opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) oštro su danas kritikovali vladinu politiku, nazvavši je radikalnom promenom.
 
Posebno su kritikovali ministra spoljnih poslova Davora Iva Štira i njegovog savetnika, ultrakonzertvativnog političara Ladislava Ilčića, čije je nedavno imenovanje takodje izazvalo kritike. Predstavnica SDP Karolina Leaković rekla je da HDZ, Most i radikalna desnica pokušavaju da ukinu pravo žena da samostalno odlučivanju o svom telu, i ocenila da je očigledno da glavnu reč u tome vodi Ilčić.
 
"Marginalna desnica radi na aktivnom ograničavanju prava žena u Hrvatskoj. Budući da se premijer Andrej Plenković nije ogradio od te politike, zaključujem da premijer podržava i promoviše zabranu abortusa u Hrvatskoj i tako s pravom njegovu politiku nazivam ženomrzačkom", rekla je Leaković.
 
Novinarka Nataša Škaričić pokrenula je u nedelju onlajn peticiju kojom se od Vlade traži izjašnjavanje o spornoj izjavi Ministarstva spoljnih poslova o nacionalnim prioritetima u zaštiti ljudskih prava i postupku ministra Štira. Peticiju je dosad potpisalo više od 2.300 ljudi. U tekstu se ističe da nijedna Vlada ili ministar u istoriji Hrvatske nisu osporavali pravo na abortus, zagarantovano Zakonom o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o radjanju dece.
 
Danas se iz Ženeve oglasio i prozvani potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir koji je novinarima rekao da odbacuje "dezinformacije" da Vlada pokušava da promeni zakon o abortusu i dodao da Vlada "proširuje, a ne sužava aktivnosti u promovisanju ljudskih prava". Štir je po imenovanju za ministra prošle godine, izjavio da on i kao poslanik ne bi glasao za zakon koji omogućuje abortus, ali da ta tema nije u fokusu vlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.