Od zagađenja godišnje umre 1,7 miliona dece

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da 1,7 miliona dece godišnje umre zbog zagađenja životne sredine, uključujući zagađenu vodu i vazduh, zbog dima i nedostatka adekvatnih higijenskih uslova.
Takvi nesanitarni uslovi i zagađenje životne sredine mogu dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije i zapaljenja pluća, navodi se u izveštaju SZO.
 
"Zagađenje životne sredine je smrtonosno, naročito za mlađu decu. Razvoj njihovih organa i imunog sistema čini ih ranjivim na zagađenje vazduha i vode", izjavila je direktorka SZO Margaret Čen.
 
U izveštaju se navodi da izlaganje štetnim dejstvima može početi još u materici i da se nastavlja ukoliko su deca izložena spoljnim i unutrašnjim zagađenjima vazduha. To povećava rizik od dobijanja upale pluća kao i respiratornih bolesti poput astme, ali i od srčanih bolesti, srčanog udara i raka.
 
U izveštaju se navodi i da izloženost zagađenoj vodi i nehigijenskim uslovima u kući, kao i izloženost dimu od raznih vrsta goriva, poput uglja ili đubriva, može uzrokovati dijareju ili upalu pluća. Osim toga, deca su izložena hemijskim zagađenjima kroz hranu, vodu, vazduh, navodi se u izveštaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet