Lažni lekar lečio duže od 11 godina, nije ni završio medicinski fakultet

Šiam Akarija, koji je radio kao lekar u više sidnejskih bolnica duže od 11 godina, optužen je da je ukrao identitet pravog doktora, te da uopšte nije završio medicinski fakultet.
On je napustio Australiju i nije poznato gde se trenutno nalazi. Akarija je ukrao identitet Sarana Kitalea, njegovog sunarodnika iz Indije. Lažni lekar je falsifikovao dokumenta i preselio se u Sidnej, gde se zaposlio u Menli bolnici 2003. godine. Tokom narednih 11 godina on je promenio još tri bolnice, pre nego što je napustio zdravstvenu službu.
 
On se zatim zaposlio u Novoteci, privatnoj medicinsko-istraživačkoj kompaniji, gde je radio do 2016. godine, kada je firma otkrila njegov prevaru. Njegovi pretpostavljeni su odmah obavestili policiju, ali dok je nalog za hapšenje izdat, Akarija je pobegao iz zemlje.
 
Prema izveštaju ministarstva zdravlja Novog Južnog Velsa, samo jedna žalba je podneta na njegov rad, što ukazuje da je uspešno lečio stotine ili čak hiljade pacijenata. "Nikada ne bih pogodio. Potpuno sam u šoku. Dok je radio u hitnoj pomoći lečio je sve, od preloma nogu, pacijenata sa mentalnim zdravljem do žrtava saobraćajnih nesreća", rekao je pripadnik obezbeđenja Menli bolnice i dodao da je lažni doktor takođe obučavao pripravnike i vodio čitave smene.
 
Jedan lekar iz Gosford bolnice, gde je Akarija takođe radio, rekao je da varalica ipak nije bio veliki stučnjak. "Najmanje pet ili šest drugih lekara su smatrali da je poprilično zapušten u svom radu i da pacijenti za koje je bio zadužen nisu dobro lečeni. On je imao reputaciju lekara koji radi veoma brzo i ne baš temeljno", rekao je Akarijin bivši kolega.
 
Pravi doktor Kitale, koji sada živi u Mančesteru, rekao je da je situacija "uznemiravajuća i šokantna". On je odbio da odgovori na konkretna pitanja o incidentu, dok je njegova supruga rekla da su savetovani da ne daju izjave dok je istraga u toku. Bred Hazard, ministar zdravlja Novog Južnog Velsa, izrazio je čuđenje što je neko prošao granicu Australije koristeći falsifikovana dokumenta i rekao da će se kontrola pojačati kako se ne bi dešavale slične prevare.
 
On je dodao da je kazna "potpuno neadekvatna" za obim Akarijinog kriminala. "Užasnut sam što je ovaj čovek uspeo da postane deo našeg bolničkog sistema. On definitivno zaslužuje zatvor, a problem je što je u ovom trenutku maksimalna kazna koju može da dobije 30.000 dolara", rekao je Hazard.
  • a

    11.03.2017 17:15
    ...
    Ja pomislila da je neki slucaj u Srbiji (mada je bila prica kako je neka dr iz IKVBV Sr Kamenica 10 tak g. radila kao kardiolog a nije imala zavrsen med. fakultet) ...Kako neko rece u predhodnom komentaru ,zanat kao i svaki drugi i ima istine u tome ,cesto se desava da izuzetno dobri studenti budu prosecni ili "losi" lekari i obrnuto ,mada naravno ne podrzavam ovakav slucaj .
  • ivana

    11.03.2017 13:56
    lekar
    Obzirom da je lecio na 1000-de pacijenata vrlo uspesno,treba mu pokloniti diplomu lekara-jer u sistemu zdravstva ima lekara sa fakultetom a pojma nemaju
  • Sy

    11.03.2017 08:13
    Ima li takvih i kod nas ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet