Mađarska od sutra migrante zatvara u kampove

Mađarska je danas saopštila da je spremna da počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN.
Od sutra, tražioci azila koji uđu u Mađarsku kao i oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biće zatvarani u te kampove dok im zahtevi ne budu obrađeni, prenosi AFP.
 
- Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta - saopštilo je mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Policija, odbrambene snage i Kancelarija za imigraciju i azil sprovele su potrebne pripreme za primenu ove nužne mere, navodi se u saopštenju.
 
Ministarstvo ističe da je cilj ograničenja "sprečavanje migranata sa nejasnim statusom da se slobodno kreću po teritoriji zemlje i Evropske unije, kako bi se time smanjio bezbednosni rizik od migracija". Vlada je saopštila da su 324 kontejnera postavljena na dve odvojene lokacije koje se nazivaju "tranzitnim zonama", a izgrađene su uz ogradu koju je Mađarska podigla duž granice duge 175 kilometara 2015. godine.
 
Mađarski parlament usvojio je 7. marta zakon o sistematskom zatvaranju svih tražilaca azila u kampove na granici, koji su sačinjeni od prilagođenih kontejnera za prevoz robe, podseća francuska agencija.
  • Ja

    28.03.2017 13:32
    Zamena teza
    Hajde za pocetak da vidimo definicije:

    Izbeglica - Ljudsko bice koje bezi iz ratom zahvacenog podrucja sa ciljem da sacuva zivu glavu.
    Migrant - Preseljenik, doseljenik. Ljudsko bice koje se iz zemlje u kojoj vlada mir svesno zeli preseliti u drugu zemlju zbog boljih uslova zivota ili drugih pogodnosti.
    Ekonomski migrant - Migrant koji bas hoce da ide u zemlju gde drzava daje "socijalu" migrantima.

    I zasto se svi isto tretiraju ? Sirija je ratna zona. Turska nije. Kada Izbeglica izbegne u Tursku i odluci da iz turske nastavi dalje prema Nemackoj, prestaje da bude Izbeglica i postaje Migrant/Ekonomski migrant.
  • Tomi

    28.03.2017 10:10
    District 9?
  • Gastronom

    28.03.2017 01:05
    gulaš
    I opet će dolaziti jer se svetom pronela slava o Mađarskom gulašu. Nema tu pomoci. Sad će o trošku države da spavaju i jedu i time im se "krše" ljudska prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet