Tramp i Putin u Helsinkiju: Korak ka poboljšanju odnosa

Američki predsednik Donald Tramp izjavio da su odnosi SAD i Rusije poboljšani tokom samita u Helsinkiju, dok je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je sastanak s američkim predsednikom prvi korak ka poboljšanju odnosa dveju zemalja.
"Radije bih preuzeo politički rizik u potrazi za mirom, nego da rizikujem mir dok se bavim politikom", izjavio je između ostalog Tramp na konferenciji za novinare nakon sastanka s Putinom.
 
Tramp je rekao i da bi saradnja Rusije u vezi s pitanjem Sirije mogla da spasi "stotine hiljada života". "Predsednik Putin takođe pomaže Izraelu. Obojica smo razgovarali s Benjaminom Netanjahuom, a i oni takođe žele da urade određene stvari u vezi s pitanjem Sirije koje se tiču bezbednosti Izraela", rekao je Tramp.
 
Putin rekao da Rusija i SAD treba da ujedine snage u borbi sa zajedničkim pretnjama. "Danas se i SAD i Rusija suočavaju sa potpuno različitim izazovima. Tu je opasna neravnoteža mehanizama međunarodne bezbednosti i stabilnosti, regionalne krize, sve šira pretnja terorizma i prekograničnog kriminala, sve veći problemi u svetskoj privredi, ekološke i druge opasnosti. U vezi sa svim tim je moguće udruživanje snaga. Nadam se da će i američki partneri to shvatiti", rekao je Putin.
 
On je pozitivno ocenio uticaj SAD na rešavanje krize u Koreji. "Dobro je što je počelo postepeno rešavanje problema Korejskog poluostrva. U velikoj meri je to postalo moguće zahvaljujući tome što se predsednik Tramp lično uključio u rešavanje krize, gradeći dijalog u duhu saradnje, a ne konfrontacije", rekao je ruski lider.
 
Putin je, takođe, izrazio zabrinutost zbog istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom. On je rekao da je Trampu predao dokument s predlozima za neširenje nuklearnog oružja. Putin je rekao da Rusija i SAD treba da preuzmu vođstvo i sarađuju na rešavanju rata u Siriji i humanitarne situacije u toj zemlji. "Rusija i SAD, dez dileme, mogu da preuzmu liderstvo u tom pitanju i obezbede prevazilaženje humanitarne krize i pomoć povratku izbeglica kućama", rekao je Putin, a prenosi Tass.
 
Putin je naveo da je Rusija zainteresovana za očuvanje mira na Golanskoj visoravni i bezbednost Izraela.
 
Prema njegovim rečima, posle uništenja terorističkih grupa na jugu Sirije stanje na Golanu "treba da se vrati u potpunu saglasnost sa sporazumom iz 1974. o razdvajanju izraelske i sirijske vojske", što bi vratilo mir u region i obezbedilo sigurnost Izraela. "Predsednik Tramp je tome danas posvetio posebnu pažnju. Želim da potvrdim da je Rusija zainteresovana za takav razvoj događaja i držaće se takvog stava", izjavio je Putin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.