Vrtići u Berlinu od juče besplatni

Vrtići u Berlinu su od juče besplatni.
Vrtići u Berlinu od juče besplatni
Foto: Pixabay
Iako Nemačka nema ni približno takve demografske probleme kao Srbija, u Berlinu su ipak odlučili da roditelji čija deca idu u gradske vrtiće više za to ne moraju da plaćaju ni cent.
 
Ova mera je najavljena prošlog meseca, a na snagu je stupila juče. 
 
Kako je pojasnila berlinska senatorka za porodična pitanja Sandra Scheeres, "vrtići su obrazovne ustanove, a obrazovanje mora biti organizovano bez plaćanja taksa".
 
Vrtići su besplatni u otprilike trećini nemačkih saveznih pokrajina. Krajnji cilj je potpuno ukidanje plaćanja vrtića u Nemačkoj. 
  • Kole

    02.08.2018 11:46
    Opa
    Sta je besplatno gde to ovde ?
  • Profa

    02.08.2018 10:30
    Isto vazi i za fakultet
    Tako su uvodili i besplatno skolovanje na drzavnim fakultetima i mislim da je jos samo Bavarska naplacuje nesto malo, ali i oni ce da ukinu skolarine.
    Ali, tamo nema 10 rokova na faksu, imas jedan na kraju semestra, gde u tri nedelje polazes sve ispite iz tog semestra.
    I, takodje, ako padnes 3 puta na istom ispitu, ispisan si sa faksa i ne mozes to vise da studiras. Jednostavno, nije to za tebe.
  • Mikula

    02.08.2018 08:59
    Vrtic-Trtic
    Nisu besplatni nego grad placa ceo iznos boravka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.