Uhapšeni carinici i policajci zbog mita

Šef nacionalne carine Rumunije smenjen je posle velikog skandala koji je otkriven sa švercom cigareta.
Šef nacionalne carine Rumunije smenjen je posle velikog skandala koji je otkriven sa švercom cigareta.

Osim toga sprovedena je i akcija masovnog privođenja i hapšenja carinika i policajaca koji su primali mito. Premijer Rumunije Emil Bok smenio je direktora carine Radu Marginean posle sednice vlade, pošto je osumnjičen da je primao mito, izjavio je portparol vlade Rumunije.

Prema najnovijim izveštajima, posle masovnih privođenja koja su počela juče, kada je saslušano je  više od 150 lica, u pritvoru je zasad zadržano 86 policajaca i carinika, koji su osumnjičeni da su primali mito kako bi omogućili šverc cigareta. Ova akcija je izvedena na graničnim prelazima prema Srbiji.
U jučerašnjoj akciji na graničnim prelazima Naidas, Stamora Moravita i Deta Kručeni učestvovalo je više od 1.200 policajaca i pripadnika Direkcije za borbu protiv korupcije, koji su, pored toga, pretražili više desetina kuća zaposlenih na granici.

Istražitelji su, u okviru prikupljanja dokaza, instalirali računare s kamerama i mikrofonima, a carinici i policijaci sumnjiče se da su od švercera uzimali novac za krijumčarenje cigareta, pa je tako jedna smena od dvanaest ljudi zaradjivala i do 6.000 evra dnevno.
Ovoj akciji na zapadnim granicama Rumunije prethodila je slična operacija i prema Ukrajini u kojoj je privedeno više od 60 lica.

Prema podacima poreskih službi, Rumunija godišnje zbog krijumčarenja cigareta izgubi oko milijardu evra.
Rumunija je često na udaru kritika Evropske unije da još nije uspela da stane na put korupciji i organizovanom kriminalu, iako je postala član Unije 2007. godine. Francuska i Nemačka su zbog toga predložile da se odloži njen prijem u šengensku zonu što se u Bukureštu inače očekivalo u martu ove godine.

  • novosadjanin

    10.02.2011 12:06
    Ja bilj carinik
    puk,puk i ... fik...

    Nađeš zloto...skrite pare...
  • Сремац

    10.02.2011 11:54
    НЕВЕРОВАТНО
    Немогу да верујем да се то дешава у Румунији,јер имам велико искуство са румунским цариницима.Шеф националне царине Румуније смењен.Наши министри се возају непријатељским авионима и организују туристичке скупове НАТО пакта у сред Београда и ником ништа.Онај други се проводи по Бразилу и Америци и ником ништа.Онај кадгод ојадио Србију због сателита и ником ништа,овај иде на утакмицу у Израел за Џ и ником ништа,они заборавили кофер и ником ништа,нема лекова,млека,леба...ЈА САМ ДЕФИНИТИВНО ПОНОСНИ ЛУДИ СРБИН !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet