Poljske novine izašle sa praznom naslovnom stranom

Poljski dnevni listovi objavili su otvoreno pismo poslanicima Evropskog parlamenta, a deo vodećih novina, kao Gazeta viborča, Žečpospolita ili Djenjik Gazeta pravna, izašli su s praznom naslovnom stranom kao apel da se spreče digitalni giganti kao Gugl ili Fejsbuk da zarađuju besplatno koristeći sadržaje i vesti tradicionalnih medija.
"Simbolično praznom naslovnom stranom želimo da vam ukažemo na problem pljačke novinarskih sadržaja koju sprovode internet kolosi", stoji na praznoj naslovnoj strani Djenjika Gazete pravne.
 
U otvorenom pismu evroposlanicima vodeći poljski dnevni listovi apeluju da 12. septembra glasaju za član 11 nove direktive EU po kome bi se uvela prava srodna autorskom pravu za slučajeve kada internet kolosi ubiru pare za reklame prenoseći linkove ili kratke sadržaje medija, a po novoj direktivi morali bi izvesnu nadoknadu da isplate novinama, časopisima i novinskim agencijama čiji je članak ili vest.
 
"Član 11 ima presudan značaj za zaštitu slobodne, profesionalne, nezavisne štampe u članicama EU. Glavni američki tehnološki akteri eksploatišu besplatno medijske sadržaje i jačaju svoj dominantni položaj na tržištu digitalnih reklama i kontrolišu 70 odsto njegove vrednosti. Prihodi od korišćenja medijskih sadržaja moraju da idu onima koji ih finansiraju i stvaraju", stoji u otvorenom pismu evroposlanicima.
 
Poljski dnevni listovi upozorili su takođe da takvo stanje smanjuje kvalitet sadržaja sve siromašnijih tradicionalnih medija a pogoduje i širenju lažnih vesti i dezinformacija.
 
"Evropa ne može da dozvoli sebi gubitak suvereniteta kao posledice slabljenja uloge štampe u demokratskoj debati", stoji u otvorenom pismu poljskih listova.
  • Zivan

    11.09.2018 15:52
    Učiniti sve da opstanu i štampani mediji i novinarska profesija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.