Protesti u Alžiru

Uprkos zvaničnoj zabrani, više hiljada demonstranata okupilo se danas u centru Alžira, uz snažno prisustvo policije, zahtevajući demokratske reforme.

Uprkos zvaničnoj zabrani, više hiljada demonstranata okupilo se danas u centru Alžira, uz snažno prisustvo policije, zahtevajući demokratske reforme.

Pre početka protestnog marša došlo je do koškanja između demonstranata i policije, a neki demonstranti su uhapšeni. Demonstranti su vikali "Ne policijskoj državi" i "Buteflika napolje", misleći na predsednika Abdelaziza Butefliku koji se na vlasti nalazi od 1999. godine.

Organizatori protesta, koji tvrde da su ih, delimično, inspirisali nedavni događaji u Egiptu i Tunisu, kažu da je policija mnoge koji su želeli da se pridruže demonstracijama sprečila u tome. U skladu sa vanrednim stanjem, koje je u Alžiru na snazi od 1992. godine, demonstracije su zabranjene, ali brojna upozorenja vlade da demonstranti ne izlaze na ulice očigledno nisu urodila plodom.

Današnji protestni marš je organizovao Nacionalni koordinacioni centar za demokratske promene, koalicija organizacija za građansko društvo, malih sindikata i nekih opozicionih partija, sa ciljem da izvrši pritisak na vlasti da dozvole demokratske reforme, ali organizatori nisu tražili Buteflikin odlazak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet