Britanac umro od besnila posle ugriza mačke u Maroku

Jedan Britanac je preminuo od posledica besnila, koje mu je ugrizom prenela mačka dok je bio na odmoru u Maroku, saopštili su britanski zdravstveni zvaničnici.
Britanac umro od besnila posle ugriza mačke u Maroku
Foto: Pixabay (ilustracija)
Engleska služba za javno zdravlje (PHE), nakon ovog slučaja, izdala je upozorenje putnicima da izbegavaju kontakt sa životinjama tokom boravka u zemljama pogođenim besnilom, prenosi BBC.
 
PHE nije objavila više detalja o smrti Britanca, ali je navela da su, iako nema opasnosti po širu javnost, zdravstveni radnici i osobe koje su bile u bliskom kontaktu s preminulim, iz predostrožnosti podvrgnuti pregledu i vakcinisani u slučaju potrebe.
 
Besnilo nije registrovano među divljim ili domaćim životinjama u Britaniji, ali je petoro Britanaca zaraženo tom bolešću između 2000. i 2017. godine nakon "izlaganja životinjama u inostranstvu", navodi britanski medijski servis.
 
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, besnilo je zabeleženo u više od 150 zemalja i svake godine odnosi desetine hiljada života, pretežno u Aziji i Africi. Britanska vlada je saopštila da su severnoafričke zemlje, kao što su Maroko, Alžir i Tunis, među 139 zemalja u kojima je najveći rizik od obolevanja od besnila.
 
Besnilo je virusna infekcija koja zahvata mozak i centralni nervni sistem, a prenosi se putem ugriza ili ogrebotina od zaražene životinje. Nema dokumentovanih primera prenošenja besnila sa čoveka na drugog čoveka putem kontakta.
 
Početni simptomi mogu da obuhvate anksioznost, glavobolje i groznicu, a kako bolest napreduje, mogu se pojaviti halucinacije i respiratorni problemi, kao i grčenje mišića za gutanje, koje otežava pacijentu uzimanje tečnosti.
 
Period inkubacije između trenutka kada se zaraza prenese i pojave prvih simptoma traje od tri do 12 nedelja, a čime se simptomi pojave, besnilo je gotovo uvek fatalno.
 
U slučaju ugriza ili ogrebotine životinje, potrebno je temeljno oprati to mesto vodom i sapunom i odmah potražiti lekarsku pomoć, napominje BBC.
  • opalim te g...m

    13.11.2018 09:48
    A, daj oladite. Sirenje panike. Za koji dan sledi grip, pa antivakcinasi.... Cinjenica je da su macke korisne zato sto love glodare. Kako grci nemaju problem sa mackama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet